TokraFan#21"Életszerűtlen és aljas dolog olyanért pénzt követelni, amiről nincs önkéntes szerződés."
Semmiről nincs szerződésed, amit ellopsz! Ez nem érv. Ilyen alapon én holnap besétálok egy moziba vagy egy szoláriumba, igénybeveszem a szolgáltatást, majd kisétálok fizetés nélkül, elvégre nem volt közöttünk "önkéntes szerződés".
Ha valaki munkájának eredményét (fel)használod, akkor köteles vagy fizetni érte, az élet _minden_ területén! Ez nem szerződés kérdése, a felhasználás megörténte számít! Nem érted az egész rendszer működését!
A TV pl. abból él, hogy szerzők műveit mutatja be. Ha nincs mit bemutasson, akkor te nem tudsz mit nézni, ha nem tudsz mit nézni, akkor nem lesz néző, ha nem lesz néző, akkor nincs reklámbevétel, ha nincs reklámbevétel, akkor nincs TV. És bezárult a kör. Ebben a rendszerben minden a szerzők munkáján alapul, az egész üzletág nem is létezne enélkül. Már hogy a fenébe lenne akkor normális az, hogy jól jár a TV, jól jár a hirdető cég, jól jársz te aki nézed a műsort, csak éppen az nem profitál semmit az egészből, aki a tartalmat biztosítja és aki nélkül nem is létezhetne az egész?
"Aki megrendelte tőled a zenédet, csak ahhoz van közöd. Mindenki mást tessék békén hagyni!"
Butaság. Akkor tehát egy asztalosnak csak ahhoz van köze, aki megrendelte tőle az asztalt. Ha csak simán besétálok az üzletbe és elveszem (ez egyenértékű a fizetés nélküli letöltésasel a digitális tartalmak esetén), akkor tessék szépen engem békén hagyni, nincs szerződés úgyhogy nekem ez jár! Világos...
"Bármire bárki összedobhatja előre a pénzt, amire igénye van. Készül így rengeteg szoftver, játék, zene, film"
És készül így zene, film, könyv is. Amit nem értesz, hogy ezekben az esetekben a szerző ÖNKÉNT LEMOND a díjazásáról! Ahogy dolgozhat neked a gázszerelő is ingyen, HA AKAR! De ezt nem te döntöd el, hanem a jogtulajdonos! Amennyiben viszont, a jogtulajdonos pénzt kér a produktumáért, akkor neked két lehetőséged marad: 1. Kifizeted és használod, 2. Nem fizeted ki, de akkor nem is használod
Harmadik lehetőség nincs, vagyis fizikailag van...lopásnak hívják!