• kvp
    #20
    "Keresd ki a Kozgazdasagtan Kezdoknek konyvbol az arrugalmassagg fogalmat."

    Ha valaki nem erti vagy nincs keznel google, arrol van szo, hogy termekek eseten van egy ar/eladhato darabszam/haszon gorbe, amin erdemes megkeresni a haszon maximumot es olyan aron adni, ami maximalizalja a hasznot, az eladott darabszamok fuggvenyeben. (eleg komplex, mert a fejlesztesi koltseg egy darabra eso resze valtozo) Ettol fuggetlenul minden termeknel van egy olyan maximalis aremelkedes, ami meg nem okoz jelentos eladas csokkenest, de jelentos bevetel novekedest jelent (a ket jelentost elotte definialni kell). Ezt meg lehet lepni ugy, hogy az elobbi gorben meg ne mozduljunk az eladott darabszamokkal jelentosen negativba, tehat ne veszitsunk piacot az aremelessel.

    A tervezesi koltseg fix, a gyartasi koltseg a legyartott darabszamtol fugg, ami idealis esetben megegyezik az eladott darabszammal. A haszon az eladasi es a tervezesi/gyartasi/marketing koltseg levonasa utan keletkezik. Ez egy eleg sok valtozos keplet, amiben jol kell elore megvalasztani a megfelelo ertekeket, ha maximalizalni akarjuk a profitot. (mind a fejlesztes, mind a marketing koltsege elore jelenik meg es a legyartando darabszamot is jol kell beloni hogy se hiany, se beragadt keszlet ne keletkezzen, raadasul evekre elore kell tervezni es alkatreszeket rendelni meg gyartasi kapacitast lekotni)

    Mindezek mellett Buffett nem hasznal okostelefont, neki a penzkereses a szorakozas. Es ahogy nezem inkabb a regi Samsung telefont es a maganrepulot valasztja. (sokat elmond, hogy a kvazi sajat termeket nem is hasznalja, a nagyobb drogdilerek sem drogoznak...) Az meg, hogy az autoiparban szerinte nincs eleg extraprofit jo meglatasnak tunik. Ha a Tesla akkora haszonkulccsal dolgozna mint az Apple mostanaban, mar megvettek volna.