• TokraFan
    #58
    Létezik az még, de szerencsére valóban lényegesen visszaszorult, ami viszont éppen az iparnak köszönhető. Az embereknek ma már nem kell az élelmezésükkel napi szinten otthon foglalkozni (állatokat tartani, zöldséget/gyümölcsöt termeszteni), helyette foglalkozhatnak mással, élhetik az életüket.

    Én maximálisan tisztelem nagyszüleinket és dédszüleinket, akik még fáradságos munkával voltak kénytelenek előállítani a család napi betevőjét, ugyanakkor rá is ment az egész életük, másra legtöbb esetben nem volt idejük. Paradox módon egyébként, ma sokan itt nosztalgiáznak a régmúlton, miközben a nagyszüleink konkrétan örültek az újításoknak, melyek révén sokkal könnyebb lett az életük és a munkájuk. Nemhogy ekézték volna, éppen ellenkezőleg, mert a nehéz életükön segített 1-1 új eszköz, szerszám, gép, tápanyag, satöbbi. Valójában nyomorult egy életük volt, szétdolgozták a belüket is szegények, amiről a mai fotel-nosztalgiázóknak, divatos hagyományőrzőknek fogalma nincsen! Ez a sok hippi azt hiszi két nyaralás, napi szintű internetezés meg hétvégi Welness-ezés közben, hogy 10db csirke tartásától már érti a nagyszülők életének valódi nehézségeit. Persze közben azért ha valami nincs kéznél, vagy nem terem meg a kiskertben, akkor ugyanúgy bemegy az "aljas ipari szeméttel teli hipermarketbe", és bevásárol, miközben mosógép, mosogatógép, porszívó, konyhai robotgép, meg a t*köm tudja még mi minden segíti a mindennapi munkában. Dédszüleinknek egyik se volt, szóval ha valaki tisztelegni akar, és Bio-Hippiként ekézi az ipart, akkor tessék szépen ezekről is lemondani, mert ezek is ipari termékek! Nem beszélve arról, hogy ezeket a technológiákat olyan emberek tervezték és készítették, akik tán sose tudták volna kiaknázni a képességeiket, ha nincs ipari élelmiszergyártás, mert akkor nekik is a papával kellett volna egész életükben a kakit szedni a disznók alól otthon, ahelyett, hogy mondjuk mérnöknek tanuljanak.

    Azt meg végképp nem értem -ezt nem direkt neked célzom, csak úgy általában-, hogy miért kéne nekünk is úgy élni, mint a nagyszülőknek? A fejlődés arról szól, hogy ne kelljen úgy élni, mert segítünk magunkon valamilyen módon és tovább lépünk! Ilyen alapon visszamehetnénk az ősemberig is, elvégre az volt az igazi természetközeli létezés, vadászni, gyűjtögetni, megküzdeni napi szinten a többi ragadozóval az élelemért. "Nagyapáink" ehhez képest már régen ipari mértékű rombolásban voltak részesek az állatok háziasításával és a termőföldek kizsigerelésével. Az nem volt gond, csak az ennél is tovább fejlődött mai ipar lett ördögtől való?

    Összetett kérdések ezek...