• TokraFan
    #50
    "De nem úgy kezdődött a dolog, hogy lett hirtelen sok éhes száj és azokat meg kellett etetni."

    Hogyne...Korábban tized ennyi embert sem tudott eltartani a hagyományos termeléssel bénázó mezőgazdaság, még 1 milliárd ember sem élt a Földön nemhogy 7, de már komplett népek éheztek egy rossz időjárású, aszályos vagy más problémával terhelt év után. Ma ez a technológiának köszönhetően úgy néz ki, hogy szar a termés valamiből valahol (mondjuk itthon), akkor azt simán pótolni lehet más forrásból, mert képesek vagyunk a technológia által tárolni, tartósítani, és extrém gyorsan szállítani (pl. repülő).

    A disznóvágáshoz meg hiába kerekíted ide a kultúrális -de rendkívül rossz és káros-, beidegződéseket, attól az még egy szimpla tömény állatkínzás marad, aminél ezerszer humánusabb módon végeznek ma egy modern vágóhídon az állatokkal.
    Pont ilyen "csodás" kultúrája van mondjuk a bikaviadalnak is, de attól még, mert ezt szokták meg egy adott kultúrkör tagjai, az sem lesz más mint agyatlan állatkínzás és vérengzés. Szóval minimum furcsa, amikor az ipari állattartást ekézed, miközben a horror házi sertésgyilkolást meg élvezettel nézed végig. A szavaidből az derül ki, hogy mivel ez utóbbihoz családi élmények társulnak, így az állat szenvedése itt már másodlagos. Tulajdonképpen te nem az állatokat sajnálod az ipari tartás és vágás esetén sem, hanem csak azt, hogy ahhoz nem kötődnek szépemlékű össznépi banzájok, tehát az ördögtől való, míg a vidám családi vasárnap egy késes böllérrel és visító állatokkal egy szép, őrizni való hagyomány. Pedig ha objektíven szemléljük, akkor a házi disznóvágás egy rettenetes horror és amennyiben téged valóban az állat szenvedése érdekelne, akkor egy családi élmény sem tudná benned ezt az érzést pozitív irányba fordítani. Ahogy egyébként ez nálam valóban így működik, ugyanis még gyermekkoromban volt szerencsétlenségem végignézni egy ilyet testközelből, de veled ellentétben én képtelen voltam jól érezni magam annak ellenére, hogy a család ott is örömködött egy jót.

    Persze itt nem arról van szó, hogy nem vágnám le akár én magam azt a disznót ha éhes lenne a családom, de szerencsére erre most nincs szükség, mert az ipar elvégzi helyettem, kíméletesen és humánusan.