• NEXUS6
    #49
    Nagyjából egyetértek.
    A civilizáció, a társadalom forradalmi változását mindíg a mezőgazdaság forradalma előzte meg.

    Másrészt mindíg lehet nosztalgiázni, hogy az előző állapot volt az igazi, mert akkor még közelebb voltunk a természethez.
    Csakhogy azt amit emberiségnek nevezünk más irányba indult el. Az, hogy a modern ember egyrészt az elődeihez képest nagyobb figyelmet fordít a környezetére, nem csak egyszerűen lerabolja, vadássza, gyűjtögeti az erőforrásokat, hanem a kultúrájának egyfajta ösztönös része a gondozás az odafigyelés, és az, hogy más emberekkel intenzívebb kapcsolatokra, pl kereskedelemre törekszik, mindez szinte automatikusan létrehozta a civilizációt, az egyre fejlettebb kultúrát és termelési módot, ahhoz képest, hogy előtte több százezer évig adott környezetben hasonló adottságú emberek nem tudtak ilyet megteremteni.

    Most akkor hátra arc, forduljunk vissza?
    Szerintem ez nem fog menni. Azok a dolgok, amelyek bennünket ide juttattak inkább ösztönösek, belénk kódoltak, mintsem tudatos döntések eredményei. Nem azért vagyunk itt, mert pl Platón, Arisztotelész, vagy Buddha ezt kitalálta. El nem tudták volna képzelni mindazt, ami ma van!