• TokraFan
    "ha ettél már életedben tápos tojást, meg rendes házi tojást, akkor tudod, hogy mi a különbség."

Persze, hogy ettem, nagyszüleim is tartottak még csirkéket. De itt nem ez a kérdés, hanem az, hogy mitől gondoljuk a kistermelőt szentnek? Mert rohadtul nem azok ők sem, és ők is a profitmaximalizálásban érdekeltek. Nem tudjuk, mit és hogyan csinálnak valójában, mert tized annyi szabály nem köti őket, mint egy ipari szereplőt. Ami szabály meg van, azt sokszor le is sz*rják. Nem azt vitatom, hogy a hagyományos úton előállított élelmiszer táplálóbb, finomabb, stb., hanem azt, hogy amit ma kistermelőnél kapható, arról nagyjából semmit nem tudok. Csak sokan összemossák a szépemlékű nagymamával aki valóban pedáns és tiszta volt, aztán ezt vetítik ki a tök idegen kistermelőre, akiről konkrétan semmit nem tudnak. Simán tápozhatja az állatokat, használhat trükköket, ha rossz napja van meg este veszekedett az asszonnyal, akkor hopp, kicsit többet löttyint a tartósítószerből és már mérgezőbb is a terméke, mint ahol a robot adagolja hibátlan mennyiségben (igen, ők is használnak tartósítószereket, sőt, náluk szinte elengedhetetlen, lévén egyéb ipari eljárások és csomagolástechnika híján nem tudnak egyéb módon biztonságosan tartósítani).
    Úgyhogy elbeszélünk egymás mellett...Persze, hogy ízre és tápanyag mennyiségre jobb a házi, de csak akkor, ha én magam állítom elő, mert csak akkor lehetek biztos abban, hogy az a házi cucc valóban megfelelő körülmények között készült. Azt meg nem tudom ellenőrizni, hogy mondjuk Marika néni nem-e puszta kézzel, mondjuk egy reflexes takonytörlés után gyurmázza-e kézzel a tésztát. A nagyiról ezt tudtam, abban megbíztam, de az isten tudja honnan jött kistermelőnél a fene se tudja, milyen állapotok vannak.

A borral kapcsolatban viszont stabilan nem értek egyet. A birászat nagyon komoly szakma, már-már művészet. Nagyon komoly felkészültséget és tudást igényel a jó bor előállítása. A házi borok 95%-ka rettenetes, sajnos volt szerencsételnségem elég sokat kóstolni. Az ellenségemnek nem kívánom, ihatatlan szutyok volt mindegyik. Persze a gazda rettentő büszke volt rá, ami az ő szemszögéből érthető is, hiszen rengeteg a meló vele, de fogyasztóként az univerzum mentsen meg az ilyen "boroktól".
    Azt viszont nem kétlen, hogy a saját tartású csirkéid és az így keletkezett tojásaid sokkal jobbak, mint az ipari. De itt is az a kulcs, hogy te magad tartod, nem pedig a fene tudja ki hozza neked. Sajnos nekem erre az életvitelem mellett sem időm, saem lehetőségem nincsen. Vagyis nem sajnos, mert meg kell állapítanom (nagymamáméknál közelről megtapasztalva), hogy nekem semmi kedvem nem lenne állatokat tartani, utánuk sz*rt szedni, por van, piszok van stb. Nekem nem való, de ez nyilván személyes szubjektív magánügyem, ettől még a tény, hogy jobb minőségű élelmiszert állít elő aki hajlandó ezzel foglalkozni, nem változik!