• bundasjezus
    #23
    Nem minden esetben jobb, de ha ettél már életedben tápos tojást, meg rendes házi tojást, akkor tudod, hogy mi a különbség. Aki világ életében tápos tojást evett, annak fogalma sincs, hogy mennyivel táplálóbb és finomabb a házi tojás, mert sosem kóstolta, tehát neki a tápos tojás az etalon. Én tartok tyúkokat, változó létszámmal kertesházi körülmények között, tehát van számukra biztosítva nagy, szabad, zöld kapirgálós terület is. Konyhai zöldség maradékon, kukoricán, búzán, zöld növényeken, bogarakon vígan eléldegélnek. Cserébe sokszor annyi a tojás, hogy nem tudom mire felhasználni. Viszont ettem már bolti tápos tojást és az a véleményem, hogy aki hosszú távon olyat eszik, az meg is érdemli. Ugyanígy vagyok az ipari felvágottakkal is.
    De hozhatnám példának a házi pálinkát, a házi bort is. Persze, vannak tróger termelők, nem állítottam, hogy nincsenek. De aki lelkiismeretesen termel, az olyan minőségben csinálja, mintha saját fogyasztásra termelne.
    A háztáji sertéstartás visszaszorulásának pedig csak egyik oka a városiasodott és felgyorsult életmód. Nagyapám, dédnagyapám kiköpte volna a falatot a szájából, ha a szupermarketben vásárolt sertés- vagy marhahúsba haraphatott volna, mert azonnal érezte volna a különbséget. (Egyébként ki is köpték a falatot, mert életük végéig baromfit és sertéseket tartottak.) Nekünk fiatalabb generációknak, akiknek nem sok közünk van a háztáji termeléshez, számunkra bőven megfelel az ipari szemét is, meg a Marokkóból hozott paprika, paradicsom. És ezt a véleményemet fenntartom: a boltban kapható élelmiszerek nagy része emberi fogyasztásra alkalmatlan szemét. Dehát erre van igény, kereslet és pénztárca, ezért ez kapható. Csak akkor nem szabad sírni és méltatlankodni, hogy miért van ennyi szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés. "Az vagy, amit megeszel."