• kvp
    #14
    Ha a szaporodasi szempontbol nezzuk, akkor az oroszlan es a tigris ugyanannak a fajnak ket rasszaba sorolhato. Sot lehet hazimacska oroszlan kevert rasszu cicat is csinalni, viszonylag egyszeruen. A bengali rassz peldaul leopard es hazimacska keverek ami viszonylag regen jott letre, manapsag mar a kevert rasszu besorolas helyett sajat rassza van.

    Senki nem mondta, hogy a rasszok (mind az embereknel, mind az allatoknal) az evezredek soran nem tavolodtak el egymastol genetikailag, de amig megvan a tovabbi szaporodasra alkalmas utod letrehozasanak a lehetosege, addig egy fajhoz tartoznak.

    Az allatvilagban sokkal konnyebben hasznaljuk a faj szot, mig emberek eseten ez nem elfogadott. Pedig eleg lenne a szaporodasi kepesseg alapjan torteno faj/rassz besorolas mindket esetben.

    ps: A baszkokrol peldaul kimutathato, hogy nagyobb aranyban talalhato meg bennuk a neandervolgyi ember genkeszlete. Mivel az utolso ismert tisztanak tekintheto csoportjuk Gibraltaron elt, ezert nem meglepo, hogy a spanyol hegyekben elo baszkok is hozzajuk tartoztak, csak keveredtek az eszak-keletrol erkezo modernebb emberekkel. Ez alapjan a neandervolgyi embereket is a mai modern emberi faj reszenek tekinthetjuk, csak egy mara kihalt rassznak. (hasonlo, a jovoben kihalonak tuno jellemzoek a voros haj, a kek szem, meg ugy altalaban a kaukazusi rassz eszak europai valtozata, amit sokan nepiesen feher embernek hivnak)