• Sequoyah
  #87
  én meg ebben a közegben élek és tervezek.

  Haha a neten eszosztast nem hivnak kozegnek, sem azt hogy mindenfele "mernoknek" hazudod magad:D:D:D
  Senkit nem erdekel hogy hol dolgool es milyen mernok vagy. Az utmenti csovesnek is elfogadom azt amit mond ha az logikus, es tenyekkel van alatamasztva. Hiaba dolgozol a kozegben, ha utana itt hulyesegeket beszelsz, es csak sertegetni tudsz masokat, de meg nem hallgatod amit mondanak.

  1.
  "Saját példámon megmutattam"
  Nem erted meg, hogy NEM te vagy a merce, mi? Csak azert mert te nem vagy hajlando valtoztatni a szokasaidon, illetve mert lovesed nincs a modern technologiakrol, az nem jelenti azt hogy mas is ilyen...
  Te a 20. szazadban elsz, es a 20. szazadban ezek valoban nehezen megoldhato problemak voltak.

  "ha nincs energia tárolás"
  Kezdjuk ott, hogy van energiatarolas. Kaliforniaban komplett varosnyi napenergiakat tarolnak el ejszakai hasznalatra. Ott mar dinamikus arkepzes van. Es mivel a sok naperomu miatt a nappali es esti aramar kozott 3x-os az elteres, ezert privat penzbol tovabbi energiatarolokat epitenek most is, mert olcsobb mint uj eromuveket felhuzni.

  "olyan kevés dolgon tud spórolni"
  Egy csomo peldat felsoroltunk, sajnalom hogy egy sem jutott el az agyadig. Villanyboljler, fagyaszto, moso es mosogatogep az sokat fogyaszt, es ejszaka mehet. A mindenfele toltoeszkozok kevesebbet jelentenek, de a fogyasztasi csucson az is szamit. Kiveve az elektromos auto toltoje, az sokat fogyaszt, es kivaloan kiutemezheto a csucsidobol.
  A legkondi, esetleges elektromos futes es a hutes is korlatozottan utemezheto, pl csucsido elott lehet jaratni, es 1-2 oras csucson at siman kitart.

  "csak a felhasználó idejét bassza el" Erre mondtam hogy mar letezik az IoT, de ez is elment a fuled mellett. Egy okos haztartas szepen beallitja sajat magat, a felhasznalonak nem kell vele foglalkoznia.
  Nekem is van itthon Nest termosztat, ami mutatja hogy mikor mennyit fogyasztok, amibol rajottem hogy egy csomo futes/hutes a semmibe megy el, es aztan 1x ujraprogramoztam, es azota vag 30%-kal kisebb a hutes/futes szamlam. Es kepes az onallo tanulasra is, megtanulja hogy en hogy szeretem. Csak az aram-arakkal kell osszekotni.
  A jovo mar itt van, nagyapa.

  2. "Iparban még annyira sem lehet ütemezni semmit."
  Az ipar ahol a LEGINKABB lehet utemezni, mert ott lehet a legtobbet sporolni. Komolyan gondolod hogy nem utemezik at a folyamatot tobb millios sporolas kedveert? Tobb teruleten is vannak elektromos futokazanok, amik orakon at mennek, es csak minimalis felugyelet kell addig, es ez siman mehet ejszaka is.
  Szerintem meg 1 ipari folyamatot nem lattal kozelrol, nem hogy mindet... Pedig minden folyamat mas, es mashogy lehet bennuk sporolni. Bizonyos gyartosoroknak csak bizonyos szakaszaban kell sok energia, es ezt lehet utemezni.

  "a nagyüzemeknél az órás leállások milliós és tízmilliós veszteségeket okoznak."
  A terven kivuli leallasok lehet, de a tervezettek nem. Senki nem mondta hogy percenkent at kell utemezni mindent, nyilvanvaloan napi atlagokhoz kell igazitani a termelest.

  " A MOL esetén mondtam is, hogy milyen kedvezményt kap úgy, hogy 1000 MW nagyságrendben köt le kapacitásokat."
  Hat meg akkor mekkora kedvezmenyt kap, ha ejszakai kapacitasokat kot le, es nem a delutani csucsido kapacitasait. Vagy ha napsutotte orszagokban a deli csucstermeles kapacitasait veszi meg.

  "A tisztasághoz... "
  Balanszolni akkor kene, ha a szeleromu lenne az aramtermeles gerince, de a szeleromu a valosagban csak kiegeszitokent mukodik.
  Vagy "csak" el kell tarolni az energiat, es kesz, nem kell balansz eromu sehogy se.

  "Ameddig a balanszoló erőművek nem 0 CO2 emissziósak, addig az egész értelmetlen"
  Mar miert lenne ertelmetlen? Amig a balanszolo eromu megy, addig szennyez, de minden egyes perc amikor nem kell mennie, sporol a CO2-n.
  50% begujulo 50% szen az pont feleannyit bocsajt ki, mint a 100% szen. Megfelelo aranyok es felhsasznalas eseten ez meg az epitesi koltsegekkel egyutt is sporolast jelent a CO2-ben.


  "mind a PV cella, mind a kompozit elemek igen durván környezetszennyezően épülnek"
  Es meg mindig sokkal kevesbe kornyezetszennyezoek, mint a fosszilis eromuvek epitese + uzemeltetese.


  "Nem fogod fel te és a többi gyök2 ember sem, hogy mi az alapvető probléma."
  Te nem fogod fel, hogy ez alapvetoen NEM a penzrol szol. Mint mondtam ha csak sporolni szeretnenk akkor szeneromuvet epitenenk mindenhol, mert az a legolcsobb.
  A valodi problema pedig az, hogy a CO2 termelest szeretnenk lecsokkenteni, mert az az ami visszafordithatatlan karokat okoz.
  Nem tudom hogy egyes techmologiakhoz menniyre ertesz, de gazdasagi ismereteid biztosan nincsennek. Es gazdasagi ismeretek miatt sohasem fogod atlatni hogy mindezek egyutt hogyan mukodnek rendszerkent.
  Latogathatsz te akarhany gyarat, az eroforrasok elosztasat, es osszefuggeseit nem fogod tudni megerteni.