• kvp
    #7
    "Vissza tudnak élni azzal, hogy mint "jogi személy" elismerik őket az államok. Egy személy, amely halhatatlan. Amely mindenütt ott lehet egyszerre. és amely szinte mindent megtehet."

    A jogi szemelyeket nem illetik meg azok a jogok, amik az ENSZ alapokmanyban az emberekre vonatkoznak. Arrol nem beszelve, hogy a jogi szemely az valojaban csak az emberek egy csoportjat jelenti, azaz a ceg tulajdonosi koret. Ha a tulajdonosi kor megszunik (mondjuk letezni), akkor azzal a ceg is megszunik. A jogi szemely jogai csak korlatozottabbak lehetnek mint ami egy embert megillet, de a csoport barmelyik tagjat illeti meg egy jog, az a teljes csoportra is vonatkozhat. Viszont az, hogy ebbol mit tart be egy allam es mit nem, az az adott allam jogkore. Kinaban peldaul sokkal korlatozottabb a jogkor. (nem csak az embereknek, de a cegeknek is, foleg ha nincs 50 folotti kinai allami tulajdon az adott cegben)

    Egyebkent vicces, de ha tobb vasarlo kozosen perel be egy ceget, akkor ok is csoportkent, kvazi egy darab jogi szemelykent lepnek fel. Szoval semmi misztikus vagy termeszetfeletti nincs a dologban.