• defiant9
    #140
    "A nem fémes meteoritok viszonylag fiatalok"
    Nem igazán értem, az anyag itt van a naprendszer keletkezése óta legyen az fém vagy ásvány, a naprendszer kialakulása milliárd éves, az aszteroida öv is ebbe a nagyságrendbe tehető. Egyre ritkuló kinetikus jellegű ütközések persze vannak, de ennek mi köze a kozmikus sugárzás okozta porladáshoz?

    "Aluminim fólia akkor nem jó?"
    Felőlem jó, csak valós számokra extrapoláld az elméleted. Mivel ez egy preparált kísérlet amit úgy állítottak össze hogy a maximális hatást érjenek el:
    [i]The selected value is determined by the requirement to shorten laboratory time as much as possible to reach the number of incident protons which corresponds to the physical situation under study.
    It has been found that kinetic energy of 70 keV is a threshold below which the blisters populate aluminium surfaces at room temperature.16 For higher energies, an annealing procedure is necessary since the deposited hydrogen atoms are located too deep below the sample surface.[i]
    Ráadásul a megmelkedő hőmérséklet arra készteti a hidrogént hogy távozzon, és mint tudjuk a napnak is van ilyen hatása...
    [i]Exposing metals to the flux of protons at elevated temperatures leads to a continuous loss of hydrogen due to diffusion processes. Therefore, longer exposure times are required to reach the same hydrogen content within the metal structures compared to the first test scenario.[i]

    "Az, hogy mennyi volt a vas abban a felhőben, amiből a Naprendszer is kialakult egy nagy ? Hogy változnak, vagy hogy változnak az elemek arányai egy már kialakult rendszerben megint csak egy ?."
    Kb. ugyanannyi vas volt mint most, csak a forró ködben még olvadt állapotban, ez került a bolygó kezdemények magjába. A mi napunk nem elég nagy ahhoz hogy vas atomokat szintetizáljon. A sugárzás pedig nem egy akkora gyártó/bomlasztó faktor hogy a kiinduláshoz képest jelentős változásokat tudjon eszközölni. Az arányok szignifikáns megváltoztatására igazándiból csak a nap képes a periódusos rendszer elejével. Ez azért releváns mert te egy olyan bomlasztó erőt vizionálsz ami a kozmosz fejlődése szempontjából sem elhanyagolható, a valós univerzumban viszont ezt nem látjuk ennyire szignifikáns hatásnak, persze van nagy energiájú kozmikus sugárzás, de egy naprendszer barionos anyagát az atomok dominálják, a szabad protonok energiasűrűsége ehhez képes elhanyagolható, kicsivel pedig nem tudsz sokat pusztítani.