• CairoJack
    #18
    Atya fasza mennyi hülyeség van ezen a fórumon.

    1. Az SSD jóval olcsóbban gyártható, mint a HDD. Mert miből is áll? Egy kis nyáklap, egy vezérlő, valamilyen csatlakozó, és a nand chipek. Na most a nyáklap, a vezérlő és a csatlakozó, amellett, hogy filléres tétel, a HDD-ben is megtalálható. Ezen felül a HDD-ben van még rettentő sok fém, iszonyat finom csapágyak, villanymotorok, mágneses írófejek, és az egész elképesztően precízen van összerakva, van, amelyiket légmentesen zárják, és héliummal töltik. Hatványozottan több alkatrész, anyag, és összeszerelés kell hozzá, mint egy SSD-hez. Az SSD-ben csak a chip a drága, azt előállítani viszont nem nagy költség, ami drágává teszi, hogy jelenleg kb. 5 gyártó gyárt NAND-ot az egész világon. Majd ha több gyártó is beszáll, mondjuk ilyen WD meg Seagate méretű gyártók, és a sok szutyok HDD helyett SSD-ket fognak ontani, piszok olcsó lesz a NAND chip, ész az SSD összköltsége a tizede se lesz a HDD-nek.

    2. Megbízhatóság: nincsenek még konkrét összehasonlítási adatok, és TÉNY, hogy az SSD IS!!! használódik, degradálódik a használat közben, ugyanakkor a HDD-k is. Csak míg az előbbit főleg elektronikai terhelés éri, utóbbit elektronikai és machanikus is.
    Tény és való, hogy a korai SSD-k nagyon kevés írás-olvasás ciklust viseltek el, a mostaniak sokkal jobbak, és ez csak javulni fog a jövőben. Nekem az életem során kb. 15 HDD-m volt, ezek nagy része (KB. 8) archiváló HDD, éves szinten kb. 10-20 órát pörgetek beléjük. A 15 HHD-mből 3 hibásodott meg. 6 darab SSD-ből 0 hiba. Mondjuk a gépemben lévő 512-es SSD kondija 1,5 év alatt 14%-ot romlott. Ez kb. 10 éves életciklust feltételez. Egyetlen vinyóm sincs, ami 10 évet megélt volna, elavulás okán előbb cseréltem őket. Az egyik 360 GB-os vinyó, amit kb. 10-11 éve vettem, még valamelyik fiók alján biztos megvan, kb. 3-4 éve nem volt bekapcsolva, mert minek???

    Meg nyilván azért ha egy olyan cég, aki HDD-k gyártásával foglalkozik, nyilván nem zárná be a gyárait, és nem állna át SSD-re ha nem bízna bennük megbízhatóság frontján is. Ők már évekre előre tudják, hogy mi lesz a jövő, amit mi csak találgatunk.

    Ami a HDD vs SSD megbízhatóság következő körét ismeri, azért azt is látni kell, hogy az SSD mindennapi körülmények között jóval biztonságosabb, mint a HDD. Sokkal nagyobb G terhelést bír le, nem érzékeny a mágnesességre, egy csomó olyan faktor van, amit sokkal jobban viselnek, mint a HDD. Nyilván a jellegéből adódóan ha meghal, akkor az adataidat buktad, nincs túl nagy esély az adatmentésre.
    De azért a HDD-nél sem feltétlenül menthetők az adatok elhalálozás után, ha mégis, kevesen fogják kifizetni egy adatmentő cégnek a sok 10-100 ezer forintot a mentésért.

    Alapszabály: ha valamilyen adat fontos, azt tárolt sok helyen. Nekem az igazán fontos adataim fent vannak felhőben, 3-4 pendriveon, 2 HDD-n (egy ami a gépben van, és egy külső), 1 SSD-n, és évente egyszer DVD-re is kiirók 2 példányt.
    Az egyik pendive egy Corsair survivor, hőálló plaszitik fóliába csomagolva, az folpakk fóliába csomagolva, az alufoliába csomagolva (EMP kisülés ellen) majd még egy folpakk majd még egy alufúlia, ezt egy tűzálló dobozban, ami egy tűzálló széfben van. És a 3-4 pendiver a város 3-4 különféle pontján van. (Iroda. Lakás1. Lakás2. Bank széf.)
    Ez már valamelyes adatbiztonság (a titkosító progit, amivel az adatokat védem, már nem is említem), de ha Bp.-t atomtámadás éri, akkor marad a felhős backup. Már ha azok után még érdekelnének az adataim...

    Ami meg nem fontos, film, zene, pornó, az meg ha veszik, hmm... kit érdekel...
    (Mondjuk a jó pornókat szintén backupolom 2 HDD-re... :) ).

    3. Lényegében az SSD-k egyedül ár/kapacitás fronton nem tudnak csak versenyezni a HDD-kel, minden más fronton már rég lehagyták őket.
    Pl:

    - Sebesség. Nem kérdés, hogy az SSD más ligában játszik, 10-20-szoros sebességkülönbségről beszélünk szekvenciálisan, random olvasásban inkább 3 számjegyű a szorzó.
    - Súly, méret. A legkisebb HDD gyufás skatulyányi, a legkisebb SSD gombostűfejnyi. Nyilván nem kell ecsetelni ennek előnyeit.
    - Teherbírás. Itt nem a fizikai teherbírásra kell gondolni, hanem olyan környezeti tényezőkre, mint az hogy egy SSD nem érzékeny a G erőkre, porra, vibrációra, stb.
    - Mivel nincs benne mozgó alkatrész, tökéletesen némán üzemel (én már csak emiatt is várom, hogy lecserélhessem a HDD-met SSD-re, messze a HDD a leghangosabb alkatrész a PC-mben), ami szerverekbe is ideálissá teszi majd őket, nem fogják rázni egymást a discek.
    - Fogyasztás. Az SSD-k lényegesen jobbak a fogyasztás/kapacitás mutatóban, mint a HDD-k, így szintén ideálisak lesznek szerverekbe.
    -Kapacitás. Igen, ebben is az SSD-k nyertek, míg 3,5 colos méretben a HDD-k a 12 TB-os érték körül mozognak, ugyan ebben a méretosztályban az SSD-k, már 60-90 TB-ot tudnak. (Igaz valószínűleg 100 vagy 1000-szeres áron.)

    Egyes egyedül az áruk miatt nem hódították még meg a világot, de ha a WD-hez hasonló nagy gyártók SSD gyártásra állnak át, az SSD-k ára 3-5 éven belül radikálisan csökkenni fog. Szerény véleményem szerint maximum 10 év múlva a HDD olyan cirkuszi látványosság lesz, mint manapság a Floppy lemez. Ugyanis amint olcsóbbak tudnak lenni fajlagos költségben, mint a HDD, a jó öreg kerregős merevlemezeknek az utolsó kaput is beteszik. PÁPÁ!

    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2018.07.19. 22:49:15