• kvp
    #13
    "De ha elenk allna egy foldonkivuli, akirol nem tudjuk eldonteni hogy robot vagy ember, akkor lovesunk se lenne rola hogy ontudattal rendelkezik, vagy csak nagyon jol programoztak a valaszait..."

    Ebben nem is az a fontos, hogy tenylegesen van-e neki, hanem a viselkedese erre utal-e. Meg a legbutabb robotoknak is van ontudata amiket tulelesre programoznak. Jellemzoen nem tul fejlett, de ha egy hangya szintjet eleri, akkor mar boven felismerheto. Vicces, de viselkedes alapjan meg jopar novenyek is van ontudata, csak nem az allatokra jellemzo kemoelektromos neuralis halozat alapu a tudatuk, hanem egy fejletlenebb tisztan kemiai.

    ps: Bosszanto, de nincs olyan hogy van ontudat vagy nincs, a szerves elolenyeknel ez az egysejtuek szinte 0 koruli szintjerol fokozatosan jut el az altalunk ismert legbonyolultabb rendszerig, ami az emberi tudat. Igen, meg a baciknak is faj ha bantjuk oket, csak egyszerubb (par szimbolumos) fogalomkeszlettel es sokkal egyszerubb allapotterrel rendelkeznek. (kb. az ehes/nem ehes, melege van/nincs melege, szomjas/nem szomjas, serult/nem serult, tud osztodni/nem tud osztodni allapotokat ismeri es a tudata is csak az ezek kozti atmenetek es kapcsolatok halmazabol all, ami egy szal emberi idegsejthez kepes is kb. semmi, de a 0-nal azert tobb)