Azt hiszem jó példa leszek...
Január óta szoftverfejlesztőként (szoftvermérnök a poz. neve, de én nem nevezem magam annak) dolgozom, mert az előző munkakörömben is már sokat kellett kódolni, de csak ennek köszönhetem, hogy ide felvettek. Valamint annak, hogy elvágeztem pár iskolát, ami azt mutatja, hogy tudok tanulni. A szakmám ezzel szemben villanyos.
Most járt le a próbaidő, és rohadtúl nem látom át még mindig a HMI teljes forráskódját. Kollégáim fejlesztik kb. 15 éve, nyilván a különböző termékekhez néha kicsit át kell alakítani. Aztán amennyit a nyelvek 15 év alatt változtak, azt mind fel lehet ismerni a kódokban. Nyilván nulla értelme lenne több ezer sort átírni, mert a nyelv tavaly óta valami újat tud nyújtani. Az újabb kódokhoz fel lehet használni.
A munkábaállás óta ezt csinálom 8 órában, és ezt tanulom otthon autodidakta módon, sokszor hulla fáradtan hazaérve. Az étlapon főleg C++ van egy kis C#-al, és Python desszertnek. Assembly előételt hozok magammal, mert azt szeretem. Objektumorientált szemlélet alap. Vannak a programnak ilyen óváros részei, amiket még C-ben írtak a 90-es évek végén. Lehetetlen átírni, akkora kiterjedésű, nincs erre idő. Meg egyáltalán át kell írni?? Nem. Meg kell érteni, és az alapján a kód más részén modern eljárásokkal beavatkozni.
Munkamegbeszélésen az első 3 hónapban megszólalni se tudtam, igaz nem is nagyon kérdezgettek. Tudják hogy működik ez, ők is voltak kezdők.
Ez a 4 hónap egy vicc! Egy könnyű nyelven makogó code moneky-t esettleg csinálnak valakiből 4 hónap alatt, előképzettség nélkül. De most a bő 6 hónapom után, meg a pár éves tapasztalatommal kérdem: milyen munkát lehet egy ilyen code monkey-ra bízni?? Mit fog ő megérteni, ha bekerűl egy ismeretlen helyre?