• defiant9
    #134
    "a sakk tehetség semmiben sem különbözik más tehetségtől"
    Már hogy a retekbe ne lehetne, a sakk egy tanulható dolog. Mivel olyan sokan nem sakkoznak a világon így nem is extrém nehéz az élvonalig eljutni. A kerék feltalálása nem tanulható, kellett hogy legyen a feltaláló látásmódjában egy olyan faktor ami nagyon ritka, ez a született tehetségesség csak keveseknek adatik meg.

    "intelligenciáról beszélgettünk, ami egy összetett jelenség, és definíciója is ennek megfelelően bonyolult, nem lehet visszavezetni egyetlen okra"
    Genetikailag vissza vezették 350 okra, ezen felül még vannak persze környezeti okok, a tehetség el is kallódhat, rengeteg elkallódhatott már pl. Mumbai gettóiban. Azonban továbbra is állítom hogy amint elkezdesz beszélgetni egy ilyen elkallódott tehetséggel, egyértelműen érezni fogod hogy ő egy rendkívül intelligens ember. Ellenben azzal akinek genetikailag nem sok adatott csak a legjobb taníttatásban részesült azt fogod érezni hogy nehézkes, nem vág az esze, lassú felfogású. Nem is fog jól szerepelni az IQ teszteken sem. Aki látta a Good Will Hunting c. filmet az tudja milyen karakterről beszélek.

    A Nobel díj csak a top teljesítményt hívatott reprezentálni, ezért jóval élesebb verseny zajlik mint egy sakk címért. Középszerű tudós lehet valaki jó munkásemberként, Maxwell-i vagy Einsten-i szinthez már kell a kivételes tehetség, ők már olyan szinten kiemelkedőek voltak hogy kiérdemelték a géniusz titulust is. Ehhez szerintem viszont már az is kell hogy jókor legyen jó helyen az illető, ma is vannak ilyen képességű emberek, csak ha nincs alkalmuk megcsillantani a zsenijüket akkor nem fogják annak nevezni őket. Pl. a szakterületükön nincs semmilyen elérhető közelségben lévő áttörési lehetőség. Eléggé úgy is fest hogy a géniuszok aranykora le is járt a nagy felfedezések korával együtt.