• defiant9
    Szerintem a Nobel vagy egyéb díjak tudományos elismerések megszerzése is jól mérhető lenne, de mégsem arra hajtott rá.
    Tuti Nobel díjast szinte biztos nem lett volna képes nevelni a lányaiból. Sakk nagymester attól lesz valaki hogy rengeteg gyakorlással memorizál rengeteg állást, az agy pedig minták közül választ. Judit férfi 8. lett, de Zsuzsa még férfi nagymester sem.
    A gép ma ebben már jobb mint az ember, intelligensnek pedig egyáltalán nem nevezhetjük még őket. A sakk nagy része mechanikus munka, annak ellenére nem kifejezetten jó példa hogy azért kell egy erős agyi alap is hogy a világ élvonalába kerüljön valaki, de mint a családi példa is mutatja már itt is kellenek a gének. Ez a sakk minta számmora inkább a gyerekkori specializációt állítja szembe az intuitív tehetséggel.

A génius-á válás nehéz dolog. Az Maxwell biográfájában is szerepel hogy intelligens volt már kisfiú korában is:
    He was very intelligent and curious as a little boy and his mother encouraged the boy in his quest for knowledge. But his mother unfortunately died of cancer when the boy was just eight.
    (értsd: megvolt a genetikai csomagja hozzá, még visszább menve kíváncsiság, kutatási vágy amit kiemelnek. Ez egy felfedező tudós számára nyilván kötelező elem, és ez is olyan mit nem lehet tanulni, ez belülről a génekből fakad:

was not yet three years old he is described as follows:
    he has great work with doors, locks, keys etc., and 'Show me how it doos' is never out of his mouth. He also investigates the hidden course of streams and bell-wires, the way the water gets from the pond through the wall and a pend or small bridge and down a drain

"hogy ez nem genetikától függ, úgy láttam akkor megértetted. Ezek szerint mégsem, vagy most mi van?"
    A sakkot én ellenpéldának hoztam fel, azt amihez nem kell különös tehetség(egy szintig), csak a jó munkásember szorgalma.

Valaki még az elején mondott egy találó analógiát(remélem nem overseer volt). Az genetika az alap, ehhez képest +-ablakot nyithat a környezeti hatás. Lehet hogy nem pont ezt mondta, de nekem így tetszik:). Ha kaptál egy 600 Hp-s motort akkor sem leszel F1 világbajnok ha nagyon szorgosan megtanultál vezetni. Amit a másik linkelt kutatásból ide át lehetne emelni az hogy gyerekkorban még senki nem kapja meg a full power-t, mindenki motorja le van fojtva, itt még sok munkával akár eredményesnek is lehet lenni, de később már a HW alap ami dominálja az eredményt. Intuitív Senna vs. jó munkásember Prost párhuzam ezen a területen is felállítható.