• Sequoyah
    #9
    Van mar jopar foldi pelda is arra, hogy korabban egymastol elzart, igy teljesen elteroen kifejlodott elovilagok eseten milyen problemaval jarhat, ha megjelennek egymas elettereben, fuggetlenul attol, hogy egymassal nem kompatibilisek. Eleg, ha megeszik egymas kajajat, es kiszoritjak az elohelyukrol.

    Egy vegtelenul egyszeru algafele, ami esetleg a szukos evmilliok eseten boseges oxigenre lel a foldon, nem kompatibilis semmivel, ezert nincs is termeszetes ellenfele, elszaporodhat a foldon, es elaraszthatja CO2-vel a legkorunket. Es ez nem irrealis, foldi algak eseten tortent mar meg ez az evmilliok soran.
    Persze ez csak a worst case scenario, viszont egyaltalan nem kizarhato, szoval ha lehet elovigyazatosnak lenni ilyenekkel szemben, akkor meg is kell tenni mindent.

    De szerintem ma a legnagyobb valos problemat inkabb az jelenti, hogy mi "befertozzuk" a Marsot, aminek a Marsra nezve semmilyen jelentosege nem lesz, nekunk viszont kesobb lovesunk sem lesz, hogy Marsi eletet talalunk majd utana, vagy csak a mi altalunk odacipelt elet egy utodjat talaltuk-e meg...