• bdzsana
    #3
    Ti átaludtátok az elmúlt 15 évet vagy mi? Mindenki agyba főbe gyűjti az adatot, és igen még az autó és repülőgyártáshoz is szükség van a begyűjtött adatokra.
    Egy ma gyárott kocsi is elég sok adatot gyűjt már, de az autonóm járművek kb milliószor annyit fognak és valószínűleg most kis számot mondtam. Gyakorlatilag a begyűjtött adatok nélkül az autonóm járművek fejlesztése meg is állna, de legalábbis rohadtul belassulna, mert az egyik alaptulajdonsága, hogy nem csak a saját tapasztalataiból tanul egy jármű, hanem az összes többiéből is.

    Na és akkor ez csak az autógyártás, de alapvetően az IT cégekről van szó, ahol tényleg adatközpontúság van, az adat a minden.

    A legkisebb szolgáltatók sem maradnának meg adatgyűjtés nélkül, sőt ezek gyakran nagyobb adatszolgáltatóktól vásárolnak adatokat.

    Példának vehetem a saját kis játékfejesztő cégünket, ahol már a fejlesztés előtt tudnunk kell, hogy egyáltalán milyen irányba induljunk el mire van igény, mi hoz több bevételt stb. Gyakorlatilag a piac feltérképezéséhez veszünk igénybe szolgáltatásokat, amik rengeteg begyűjtött adatból megmodják, melyik országban melyik a legsikeresebb műfajok, nemre életkorra lebontva, mennyi bevételt hoznak stb.
    A fejlesztés után mi is adatokat gyűjtünk, és ez alapján tudjuk hogy mit kell javtani, milyen kontentből kell többet belerakni, mit kell eldobni.
    Meg tudjuk mondani, hogy mennyi a visszatérő játékos, mennyit ideig tart egy játék "session" persze ezek az adatok semmit nem mondanak, ezért megint igénybevesszük más cégek adatbázisát és összehasonlítjuk hasonlü játékok adataival onnan már tudjuj, hogy ezek az értékek jók vagy nem.
    Továbbá a begyűjtött adatokkal, személyre is tudunk szabni dolgokat, pl egyedi ajánlatok, targetált hirdetések. Így a hasamra ütve ennyi jutott eszembe.

    Ez minden egyes IT cégnél így működik, legalábbis azoknál igen akik 1-2 hónapnál tovább szeretnének működni. Az adat a minden ezen a területen, kész. Ezzel kár vitába szállni.