• kvp
    #8
    Azon kivul, hogy az cikkben szereplo befekteto osszes gyakorlati peldaja rossz (pl. egy betegseget nem igazan lehet az alapjan diagnosztizalni, hogy az illeto merre jart az elmult par napban), a nagyobb gond, hogy amit allit az nagyon ketelu fegyver.

    O persze arra gondol, hogy az allam is legyen egyfajta ceg, amit ne illessen meg semmilyen dontesi jog a tobbi ceg felett, ez lenne a teljes liberalis vadkapitalizmus, amikor az allam szep lassan megszunik es csak a kiskiralyok, akarom mondani a multinacionalis nagytoke maradna mint allamszervezo ero. Szukseg eseten esetleg a nagyobb cegvezetokbol allo vilagkormannyal, ha egyaltalan szukseg lenne barmilyen hivatalosnak tuno vezetesre.

    Na most ennek van egy masik formaja is, amikor az allam ugyancsak cegkent lep fel, de az egesz nemzetet kepviselve es bevezet egyfajta allamkapitalizmust, amikor az egesz allam nemzeti kezbe vett tokevel lep fel cegkent, bedaralva minden kulfoldi magantoket. Ez a kockazatitoke befektetok remalma, viszont nem ellenkezik azzal amit mondott, hiszen az adott kisebb orszag jobban tud versenyezni a nemzetkozi piacokon, ha egyseges cegkent lep fel. Csak a nemzetkozi tokenek vag keresztbe. (egyebkent az allamkapitalizmus alkalmazasa Kina receptjenek egyik fele)

    ps: Az allami eroszakmonopolium elvileg valasztott, tehat nem az allam birtokolja, hanem a polgarok ruhazzak ra az allamra (egesz pontosan a valasztott vezetokre) ezt a jogkort, hogy kozosen kepesek legyenek megvedeni magukat. Ennek feltetele, hogy az allam a sajat allampolgarai ellen nem hasznalja, csak amennyiben azok buncselekmenyt kovetnek el es akkor sem olyan mertekben mint idegenek ellen. Az a kormany ami erre oda tud figyelni sokkal nepszerubb lesz mint az amelyik nem.