• wraithLord
    #2
    Várható volt az eredmény. Eleve az "okosság" miért abból áll, hogy minden rá van kötve a netre? Azt hittem, az "okosság" azt jelenti, hogy az eszközben egy célszámítógép van, aminek a segítségével kvázi programozhatóvá válik, és könnyen kezelhető felhasználói felülettel ellátott célOS segítségével az eszköz összetettebb dolgokra is képessé tehető, sokoldalúbbá tehető. Persze vannak olyan cuccok, amelyeknek szüksége van vagy szüksége lehet netre; pl. az "okoshangszóró" nem tudja a tranzisztoraiból kiszopni, hogy ki írta az Örömóda szövegét kirgizül, az okoshűtő nem tudja a hiányzó élelmiszert berendelni (lehet, hogy jobb is), de elsősorban az intuitív és komplex automatizálás, feladatmenedzselés miatt lennének jók ezek az "okoseszközök", és nem amiatt, hogy lehetővé teszik, hogy boldog-boldogtalan adja-vegye a felhasználók elvileg személyes adatait (remélhetőleg "csak") marketingcélból, mert a kütyük 24/7 tolják fel a netre még azt is, hogy a felhasználó mekkorát sz*rt.
    Ráadásul az okostelón egy app minél többet cseszegeti a netet, annál jobban húzza le az akksit. Ebből kiindulva, ha egy lakásban található okoseszköz folyton a neten szórakozik, az plusz energiafelhasználással jár, tehát az okoseszközök (ha talán nem is jelentős mértékben, de) pazarolják az áramot.

    Ha már itt tartunk, nagyon unom már, hogy nem lehet válogatni, hogy pénzért akarsz-e fizetni egy szolgáltatásért, vagy a magánszféráddal, mert a reklám alapú üzleti modell sokkal jobban tejel... :D