• kvp
    #11
    "de annak hogy pl elment az internet amerikában többen megfagytak mert nem kapcsolt be az okostermosztát, na annak tényleg nincs."

    Igen, kritikus rendszerekbe erdemes fallback tartalekot epiteni. Ilyen pelda az, hogy az okostermosztatok mellett legyen mod a futest kezzel bekapcsolni. Ez lehet egy szukseg eseten bekapcsolhato (felcsavarhato) elektromechanikus termosztat is vagy pl. intelligens futesszelepek eseten kezzel le lehessen venni az elektronikat, kinyitva ezzel a szelepet. Vilagitas eseten erdemes parhuzamosra kotni az okos villanykapcsolot egy mechanikussal, azaz a lampak aramkori elektronika nelkul is zarhatoak legyenek.

    Mindezek viszont elvisznek minket az okos merokhoz es egyeb okos szolgaltatoi eszkozokhoz. Ha ezeket nem tervezik failsafe-re, akkor halozati hiba eseten viszonylag konnyen elmehet az aram es a vizszolgaltatas is. Aram nelkul pedig a legtobb elektromos szivattyus futesi rendszer is megall, meg ha pl. gaz lenne is a csoben. A tendencia viszont az, hogy ujabban a szolgaltatok se epitik be ezeket a biztonsagi tartalek rendszereket. Igy egy internet kimaradas eseten konnyen maradhatnak egesz varosok aram, viz es futes nelkul. Raadasul joreszt a torvenyi szabalyozas se teszi kotelezove a tartalek (fallback) uzemmod megletet olyan mertekben mint regebben.