• kvp
    #4
    A jack dugoval kapcsolatban altalaban ket gond van, az egyik hogy koltsegesebb vizallora megoldani, masik pedig hogy analog alkatreszeket igenyel. Ezzel szemben elony hogy egyszeru es olcso hozza a mikrofonos fules, tovabba altalaban az ehhez hasznalt drot az fm radio antennaja is (ami egyebkent jellemzoen a masik kvazi analog alkatresz).

    Ha elhagyjak, akkor egyreszt a telefon vekonyabb lehet es olcsobban vizallova teheto, masreszt kisporolhato belole az analog elektronika egy resze, ami igy atkoltozik a bluetooth-os vagy usbc-s fulesbe. Az egesz persze csak akkor erne valamit, ha a hatlapi hangszorot es a beepitett mikrofont is kihagynak, ugyanis jellemzoen ezekkel szokott osztozni az analog jack az elektronikan. Ez utobbi a fo ok, amiert meg mindig van jack aljzat a keszulekeken, mert a fizikai csatlakozon kivul nem sok extra alkatreszt igenyel.

    Egyebkent mar gyarott jack aljzat nelkuli Android-os telefont anno az Asus is es nem lettek vele nepszeruek, de regen ilyen volt a legtobb monokrom kijelzos Ericsson telefon is. (ott a headset csatlakozo tetejen kulon volt egy charger passthrough port is, na most pont ilyen hack-eket gyartanak az uj iphone-okhoz is)

    Szoval magam reszerol varom a beepitett mikrofon es elso/hatso hangszorok nelkul keszulo telefonokat, amiket csak headset-tel lehet hasznalni. Akkor mar legalabb lenne mernoki ertelme elhagyni az analog jack aljzatot. Sot elelmes kiegeszito gyartok kihozhatnanak hozzajuk olyan bluetooth-os vedotokokat, amikben van beepitett mikrofon es hangszoro, hogy headset nelkul, a fejhez tartva is hasznalhatoak legyenek. :-)