• NEXUS6
    #72
    :)

    Én azért kettébontanám a GW hittérítést aszerint, hogy vannak a kevés tudományos háttérrel rendelkező, ámde jelentős társadalmi hatást kifejtő laikus próféták (Al Gore, DeCaprio ...), meg vannak a területet tudományos módszerrel kutató, tudományos fokozattal rendelkező szakemberek.

    Sajnálatosnak tartom azt, hogy a tudósok sem hisznek abban az intézményrendszerben, amelynek ők is tagjai, hogy az megfelelő hatékonysággal tudja megjeleníteni a döntéshozók felé az eredményekből levont következtetéseket. Ezért egyre gyakrabban fordulnak a civil társadalom felé, ami ugye csak nyugaton jelent valamiféle előnyt.

    Mind eközben a GW szkeptikusok (akik nem alkotnak egységes közösséget, és az ilyen gondolati spektrumba tartozók között is vannak tudósok) minden kijelentését tudományos, vagy annak látszó érvekkel széles publikum előtt negligálják, és álláspontjukat tudomány ellenesnek (gyak eretneknek) állítja be szinte az egész társadalom (hiszen a GW alap hittételei mára általánosan elfogadottak), eközben ilyen fajta kritikus hozzáállás a GW laikus prófétáival szemben nem áll fenn. Mondhatni, minél hangosabban, minél szélsőségesebb, minél apokaliptikusabb kijelentést fogalmaznak meg, annál nagyobb teret biztosít számukra a média, és mivel kritikus véleményt nem fogalmaz meg velük szemben a tudományos közösség sem, így átmennek egy kvázi-tudományos kategóriába.

    Érdekes, hogy a tudományos közösség, a fentiekkel összhangban egy újabban kiadott körlevelében, szintén kijelenti, hogy a környezeti problémák megoldása érdekében fordul a szélesebb publikumhoz, hogy a civil társadalomban tudatosítsák a kihívásokat és ott ahol az erre képes, nyomást gyakoroljon a politikusokra.
    https://24.hu/tudomany/2018/03/29/vilag-tudosainak-uzenete-az-emberisegnek-world-scientists-warning-to-humanity/
    A fenti kiáltványnak két dolog miatt is nagy jelentősége van, egyrészt mert viszonylag ritkán adnak ki ilyet, legutóbb 1992-ben. Másrészt a kiáltványban megfogalmazott problémák messze nem korlátozódnak csupán a GW-vel és a fosszilis energiahordozók felhasználásával felmerülő veszélyekre, hanem a környezeti problémákat egy roppant széles spektrumban sorolja fel. A környezeti kérdések szerintem is csak ilyen komplex módon értelmezhetők, azonban a GW elfedi szinte az összes többi problémát. A GW prófétáinak legfontosabb bűne, hogy nagy igyekezetükkel az átlagembert egy olyan nézőpontba kényszerítik, ahol végül a fátol nem látják az erdőt.

    Röviden :D