• NEXUS6
    #68
    Hát én ebben a tekintetben pont ezért vagyok szkeptikus. Nem hiszem, hogy az emberek ostorozása, a hisztériakeltés a megfelelő eszköz. Ha a környezetbarát termék válik olcsóbbá akkor fogják azt venni, már csak az általad említett kényszer miatt is. A társadalom anyagi helyzete szerint rétegzett és igazából csak a szűkebb, anyagilag tehetősebb réteg engedheti meg magának, hogy életminőség romlás nélkül ilyeneket felvállaljon. A Tesla, a vegaság a gazdagok hobbija, amit a szegény ember nem engedhet meg magának. És ettől kezdve az egész zöld propagadának van egy ilyen társadalomellenes mellékhangja.

    A legkörnyezetszennyezőbb ország ma Kína, de központi döntésre ők is költik a legtöbb pénzt környezetvédelemre, vagy pl. kötelező kvótát szabtak az elektromos autókra. Ott marhára nem az egyén dönti el, hogy mi lesz.

    Nem azt mondom, hogy ez az egyetlen út és térjünk vissza a szoci modellhez, de ahogy írod, a demokráciákban sajna simán felülír minden más érdeket a profitkényszer, és ezért felesleges a fogyasztókat ostorozni, illetve a fejekben történő "rendrakás" hatása is korlátozott.

    Másik példának persze ott van Norvégia, egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy pont addig tudnak zöldutópiát fenntartani, amíg van elég pénzük az Északi-tengeri olajmezőkből.