• bundasjezus
    #65
    "Te azt mondod, ha sarkítottan fogalmazok: hogy változtassuk meg az életmódunkat, ahhoz hogy fenn tudjuk tartani a jelenlegihez hasonló klímát és ami így biztosítja hogy fennmaradjunk jelenlegi formákban, vagy is ne kelljen megváltoztatni az életmódunkat.
    Ez kicsit ellentmondásosnak tűnik számomra, de lehet, hogy roszzul fogalmaztam meg."

    Az életmódváltozás alatt én azt értem, hogy a pazarló fogyasztást kell beszüntetnünk. Be kell érnünk kevesebb energia- és ivóvíz felhasználással és csökkentenünk kell az ökológiai lábnyomunkat. Ha meg akarjuk tartani a modern orvostudomány vívmányait, ha azt akarjuk, hogy legyen elég ivóvíz és élelem mindenki számára, legyen fűtés télen, működjön a kajával megrakott hűtőszekrény nyáron a kánikulában, ha fenn akarjuk tartani társadalmunk működésének alapjait, akkor le kell mondanunk bizonyos dolgokról. Le kellene mondanunk az eszetlen fogyasztási szokásainkról. Miért kell 2 tonnás SUV-val közlekedni (akár hibrid, elektromos, vagy belsőégésű motoros), mikor közlekedési célra kisebb, könnyebb járművek is tökéletesen alkalmasak (pl. egy régi Suzuki Swift)? Miért kell évente új telefont venni? Miért Marokkóból kell hozni a paradicsomot? Miért Kínából rendelünk dolgokat? Miért szemetelünk? Miért dobjuk ki ami még javítható? Miért fáj biciklire ülni néha, ha bezzeg terepjáróval konditerembe járni edzeni nem fáj? Estig sorolhatnám. A fogyasztói társadalom és benne mi, gyarló, elkényelmesedett fogyasztók vagyunk a gátjai a társadalom túlélésének. Ez messzire is vezet, valahol a társadalom atomizálódásában keresendő a hiba, de nem akarok offtopic lenni.

    "De csak jelzem, hogy ugyan ez igaz a másik irányba is és a 80-as évek elején még mindenki a közelgő jégkorszaktól rettegett és talált is annak bizonyítására ezer egy példát. A felmelegedéssel riogatókat akkor még túl sokat szívott, komcsi hippiknek tartották, akik neki akarnak menni a tőkéseknek. Aztán a hippik felnőttek, tőkések lettek, egyetemi fokozatokat értek el, bekerültek az establishmentbe és most ők mondják meg a frankót."

    Persze, van riogatás is elismerem. De azért emellett olvadnak a sarki jegek, melegszik a tundra, emelkedik a tengerszint, olvadnak a gleccserek, szélsőségesebb az időjárás évről évre. Szóval a riogatáson túl bőven vannak aggasztó jelek is.