bundasjezus#57
Nem mérséklődött a hokiütő-görbe. Kisebb-nagyobb kilengések vannak benne minden évben, de a növekvő tendencia egyértelmű.
Egyébként totálisan elbeszélünk egymás mellett. Én sem vitattam a klíma természetes változásait a földtörténet során. Én arra hívtam fel a figyelmet, hogy olyan extrém gyors változás a klímában, mint ami jelenleg történik, soha ezelőtt nem volt és nincs természtes magyarázat rá, csak az emberi tevékenység. Ezt az extrém gyors változást pedig óriási felelőtlenség lenne félvállról venni.
Igen, régen is változott a klíma. Csak azt felejted el, hogy a modern emberi civilizáció létezéséhez stabil, élhető klíma szükséges. Szóval nem a Földnek van félnivalója tőlünk, hanem nekünk van félnivalónk a Földtől. A Földnek nem érdeke az emberiség létezése, a Föld szempontjából teljesen mindegy, hogy az emberiség létezik, vagy nem létezik. Földtörténeti időtávban az emberi civilizáció egy pillanat csupán. Ha viszont az emberiség olyan rövidlátó és ostoba, hogy a saját létezésének feltételeit semmisíti meg, akkor nem kell csodálkozni, hogy eljön a Mad Max-világ.
Tehát mégegyszer leírom: a Föld szemszögéből nézve mi emberek nem tudjuk tönkretenni a légkört és a környezetet. De az emberiség szemszögéből nézve igenis nagyon könnyen tönkre tudjuk tenni az EMBER SZÁMÁRA ALKALMAS légkört és környezetet. Ennél érthetőbben nem tudok fogalmazni.
"Ezt akarod nálunk is, ne fejlődjünk, hanem vissza a XIX. szd-ba?"
Nem visszafejlődésről beszéltem, hanem takarékoskodásról és csökkentett életszínvonalról. Csak a természettel együttműködve lehet fenntartható társadalmat létrehozni. És igen, ebben az ideális társadalomban biztosan nem lenne minden évben új iPhone, kéttonnás SUV-ok, repülőutak a világ másik felére és fél bolygón átutaztatott termékek. Sokan ezt visszafejlődésként élnék meg. Számomra a visszafejlődés a Mad Max-világ lenne, ahova jelenleg tart az emberiség.
Persze lehet hogy számodra a fejlődés fokmérői az óceánokban lebegő műanyagszemét-szigetek, az olvadó gleccserek és a klímamenekültek. Szerintem a fogyasztói társadalom kizsákmányolja nem csak a természetet, hanem az embereket is. Ezt pedig mindennek nevezném, csak modernnek nem.