• asgh
    #19
    Kb. 50 éve szállt le az első ember a Holdra. Ehhez képest tavaly jutottunk el odáig, hogy egy szonda sikeresen landolt egy aszteroidán.
    Anélkül, hogy kicsinyíteni akarnám az űrkutatás eredményeit, ennél azért sokkal jelentősebb eredményeket is elérhettek volna, de anyagi erőforrások híján a fejlődés sokkal lassabb, mint ahogyan azt mondjuk az 1960-as években várták.
    A '70-es évek elején pl. a Marsra szállást még a legpesszimistább becslések is az ezredforduló előttre vagy max. a 2010-es évek végére várták. Nos, ma is kb. ugyanannyi időn belül várnak egy sikeres Mars misszót, mint 1970-ben. A tudomány adott, a technológia nagy része adott, csak a politikai akarat és az anyagi erőforrás hiányzik, de az már vagy 40 éve.

    Ha tehát most nem fektetnek energiát a témába, akkor hiába tart majd előrébb a tudomány és a technológia fejlődése számos egyéb területen, ugyanolyan kihívás lesz egy aszteroida eltérítése, mint most. A tudomány és a technológia nem önműködően, hanem komoly áldozatok árán fejlődik.
    Ha mindenki csak arra várna, hogy majd minden megoldódik magától, mert ezt szoktuk meg, akkor mitől lenne előrelépés?