• defiant9
    #631
    "alap értékrend kialakítása viszont igen."
    Már eléggé elkanyarodtunk a kiindulási ponttól: ami az volt hogy felhoztad a müzlis edényben való rendeződés tudományos okát. És oda jutottunk hogy szerinted az ilyen jellegű téma nem a otthoni étkezéshez passzol. Tehát akkor értelmetlen a felvetés, dobhatjuk ezt a thread-et mert így semmi értelme.

    "Bocs lemaradtam annál, hogy mi lesz a szitu egy armageddon után."
    Akkor reset.
    1. Tehát újra fog termelődni a biblia(és az abban leírt törvények) ha megsemmisül és senki nem emléxik rá?
    2. Újra fog termelődni Ohm törvénye ha megsemmisül és senki nem emlékszik rá?
    Megoldókulcs: 1 Nem, 2 Igen. Indoklás: 1=kitaláció, 2=valóság
    Egyetértesz a válaszokkal?

    "azért szerintem kicsit erős ez a hasonlat"
    Mit számít az analógia erőssége? Mondhatok gyengébbet/közelebbit is. Vki. közöl két publikációt, az egyikben az van hogy x tétel alapján a Hold kering a Föld körül, a másikban pedig indoklás nélkül az hogy a Nap a Föld körül. A második publikálás után az illető megkapja a komolytalan jelzőt, noha az első publikációja teljesen tudományos volt.

    "Aha, ha a kérdést így teszed fel, hogy saját területén melyik a jobb,"
    Csakhogy én nem így tettem fel, te gyártottál szalmabábot. Az a kérdés hogy miként jutott el az ember a jelen 'állomáshelyére'. Mondhatod hogy vasúton, de azt is hogy autón, viszont csak egyiken. Tehát evolúció/mutáció alakított ki minket, vagy isten tudatos teremtése?

    "Nem az alényeg, hogy a természeti törvényekhez képest abszulút és korlátlan hatalma legyen"
    Értem hogy most már ezt mondod csakhogy ezzel kezdted: "van vajon az elképzelhető, feltételezhető képességeknek határa?"
    Tehát a korlátlan isteni hatalom vs. fizikai korlát volt a lényeg.
    Hiába jelenne meg ma egy szuper fejlett faj a Földön, azt látnánk hogy számára is ugyanazon korlátokat szabja az univerzum mint számunkra, tehát a tudományos világ nem fogja istennek tekinteni őket. Aki nem ismeri a fizika törvényeit és 'birka' is az tekintheti annak.

    "Nem tagadom a jelenség tudományosan magyarázható voltát, sőt keresem is a magyarázatát, pont ez esetleges önbecsapások elkerülése érddekében"
    Az emberi agy nem hibátlan, lehet 'deja vu' érzésünk, de ez nem azt jelenti hogy időutazók vagy reinkarnálódott lények vagyunk, az elménk nem tévedhetetlenségre van hangolva hanem csak arra hogy elég jó legyen a napi feladatokra, azt viszont hatékonyan csinálja. A környezet/evolúció által adott energialimitbe ez fért bele, a betonbiztos agyi architektúrának nem lett volna hozadéka(nem vadásznánk tőle jobban), de az árát ki kellett volna fizetni(=éhenhalás). Ez lett a produktum, helyén kell kezelni a működés korlátait.

    "Ha Isten csak egyetlen atomot tud befolyásolni, de ő tudja, hogy melyik az az egyetlen atom, ami egyfajta pillangó-effektussal támogatva azt okozza"
    1. Az univerzum létrejötte a szabályokba van kódolva, ha újraindítanád ugyanezekkel akkor újra létrejönnének a csillagok és a vizes bolygók. Egy energiakvantum jobbra-balra pöckölgetésével semmire sem mész.
    2. A szabályok nem adnak lehetőséget az univerzum kívülről történő manipulálásának. Nincs mechanizmus ami ezt támogatná.
    3. Még az emberi agy egyetlen idegi impulzusa is annyi energiát hordoz amiben egy elektron jelentéktelen hatású, egyetlen idegsejt végső működése is jelentéktelen az egész működése szempontjából. Ahhoz hogy mondjuk meglásd isten arcát ahhoz milliónyi neuront kellene stimulálni, megtippelni sem merem számú elektronnal.

    "ha az evolúció, mint szabályszerűség az ami isten műve és nem az egyes egyed, faj, akkor gyak nincs ellentmondás"
    Valóban. Ahogy mondtam, T+0-ba betehetsz egy isteni teremtő lényt, létrehozta az univerzumot és megadta a szabályokat, innentől az univerzum önmagát működteti. Ha ez az álláspontod akkor nincs tovább miről vitázni, ezzel egyetértek.

    "ha létezik egy nagy kiterjedésű és hatású információs mező"
    Nincs ilyen mező, és nincs is rá szükség. Mindenki agya a szabályok szerint működik. Az ember hajalmos az információra mint egy súlytalan, megfoghatatlan dologra gondolni, a Maxwell-démon ami felfedte hogy nagyon nem az, az információs meződ sem létezhet tömeg nélkül, hogy a topic névadójához visszatérjünk ezért nem hullhat ki információ az univerzumból az eseményhorizonton ahogy bele sem hullhat.

    "Ha tehát most jönnek idegen lények nem kell a vallás köntösébe bújniuk"
    Ezt az UFO-isten témát elereszteném, nekem csak a természetfelettivel van gondom, a szuperfejlettel nem.