• NEXUS6
    #630
    "Tehát istennek megköszönni fontos, megismerni a tudományos magyarázatot nem fontos. Szerintem pedig éppen fordítva van, főként mivel levezethető hogy nem istennek köszönhető a vacsora."
    A jelenlegi társadalomban nem a család feladata a gyermek ilyen szempontboli nevelése, az elsődleges szocializációja, alap értékrend kialakítása viszont igen. Nem mondom, hogy ez a tudás nem fontos, csak hogy annak átadása nem a család feladata. Az ilyen alapértékrendet viszont elég nehéz könyvből megtanulni, szóval a különböző funkciók nem felcserélhetők.

    "Ezt már nem tudtad cáfolni, csak elkezdtél a történelemről halandzsázni"
    Bocs lemaradtam annál, hogy mi lesz a szitu egy armageddon után. Én a lándzsára szavaztam, meg a vallások elterjedésére. Az meg hülye aki kétségbe vonja, hogy egy modern eszköz hatékonyabb, célszerűbb, jobb-e, mint egy régi. Persze ugye ha nincs mögötte logisztika, akkor a vadászgép egy nagy halom fém, a kifutó végén és nem több. Mondjuk jó kis lánzsákat lehet belőle csinálni! ;)

    "Hiába simogatod meg 30 óvodás buksiját, ha az utolsót megölöd a sorban akkor gyerekgyilkos jelzőt kapsz tőlem, amiért böri jár, a hitért (ma már) nyilván nem jár mágia-halál."
    őööööö, azért szerintem kicsit erős ez a hasonlat, egy hittel rendelkező kutató, ha tudományos tevékenységéről van szó, az kutató és pont. Vallásos hozzáállását lehet akár ezzel a jelzővel illetni, csak épp kutyát nem érdekli, aíg ennek közvetlen hatása nincs a tudományos tevékenységére. Szerintem. de valszeg rosszul látom. ;)

    "Akkor vajon melyik is a valós? Sajnos a kérdésre csak egy válasz adható, hacsak nem azt mondod hogy minden hívő ősét a saját istene teremtette, de ezzel csak egy paradoxongyárat nyitnál ki, úgyhogy nem javaslom. Kérdés hogy mi a te válaszod a kérdésre? (itt sunnyogott el tetsuo)"
    Aha, ha a kérdést így teszed fel, hogy saját területén melyik a jobb, akkor nyilvánvaló hogy melyik az "igaz" (csak persze a kérdés eröltetése továbbra is értelmetlen). Vagy is kb: melyik jobb a vasúti töltésen, az F1-es Ferrari, vagy a villanymozdony. Nyilván a villanymozdony, szal hülye aki F1 közvetítést néz. Hihetetlen logika! ;)

    "pl. senki nem adhat le annyi energiát amivel saját maga sem rendelkezik, korlátlan hatalma senkinek sem lehet..."
    Szerintem meg az istenség relatív, mint arra céloztam. Nem az alényeg, hogy a természeti törvényekhez képest abszulút és korlátlan hatalma legyen, hanem az ember, és az emberi társadalom bizonyo képességeit jelentősen meghaladja és mi azt ne tudjuk még az összes erőforrásunk felhasználásával se reprodukálni, ráadásul a jelenség túlmutasson a tudományos tudásunkon is. Ez ebben az esetben gyak csodálatos dolog, de nem kell, hogy valóban természeti törvényekbe ütközzön! Szerintem ez is tök nyilvánvaló az eddigi gondolatmenetemből. Szerintem az a gond, hogy bárhányszor írom, le te meg sem próbálkozol azzal, hogy megértsd. Hidd el, ha majd valaha odakerülsz, ezzel a zárt, előítéletes gondolkodásoddal és csökönyös szamár hozzállásoddal xart sem érsz el, nemhogy tudományos fokozatot.

    "Tehát nem történt más mint egy racionálisan végbemenő folyamatot isten beavatkozásának tulajdonítottad, ezzel egyben elveted az hogy a tudomány által vázolt törvényszerűségek mentén futott volna le az esemény. "
    Tekintve, hogy rajtam kívül esetleg nem is érzékelte más és én nem racionálisan álltam hozzá, így eleve a folyamt sem nevezhető "racionálisan" (gondolom inkább fizikailag, logikusan magyarázható módont, akrtál írni) végbemenőnek. Nem tagadom a jelenség tudományosan magyarázható voltát, sőt keresem is a magyarázatát, pont ez esetleges önbecsapások elkerülése érddekében. Csakhogy adott élethelyzetben, a szubjektív dolgok dominanciája miatt az esemény racionális, objektív vizsgálata eleve fel sem merül igazából. Nincs itt ellentét, csak ugye a szubjektívitás teljesen nyilvánvalóan és nem csak szükségszerűen, de kívánatosan is rengeteg mindent felülír az életben. Ha nem egy csetbot vagy, akkor tudod miről beszélek! ;)
    "Nem más mint az hogy a télapó hozta rénszarvas szánon a karácsonyi ajándékot, a zártosztály is tele van mindenféle tévképzetes/hallucináló beteggel, ha ezek sorát kívánod gyarapítani akkor a lehetőség természetesen adott, szabad akartod van."
    Kicsit szélsőségesen ítéled meg a dolgokat, de ezekszerint még nem szembesültél az emberi önbecsapás, szubjektivitás valós mértékével. Hmmm. továbra is csak azt tudom ajánlani, hogy valójában nem is kell mást tenned, csak tükörbe nézned, végre!

    "Ha más mozgatja a fogaskereket akkor rá kellene mutatni hogy miként is képes erre."
    Elmondom, hogy hol van ennek a logikának a korlátja:a világ kiba összetett. Ha Isten csak egyetlen atomot tud befolyásolni, de ő tudja, hogy melyik az az egyetlen atom, ami egyfajta pillangó-effektussal támogatva azt okozza, ami az ő célja, akkor Isten úgy tud mindenható lenni, hogy kevesebb ereje van, mint akármelyikünknek, és még is tudományosan kimutathatatlan a létezése és hatása. Amúgy a kínai Tao kb így működik elképzelésük szerint.

    "Vagyis mondani tudod, az önellentmondás az egyik ismérv, ami alapján felismerhető hogy vallásos inditatású megnyilatkozást hallunk nem tudományosat." Nem feltétlenül, ha az evolúció, mint szabályszerűség az ami isten műve és nem az egyes egyed, faj, akkor gyak nincs ellentmondás és még is vallásos jellegű dologról van szó. Szal visszajutottunk oda ahonnan indultunk, hogy ha létezik egy nagy kiterjedésű és hatású információs mező, struktúra és az ember ehhez tud kapcsolódni, akkor már is igaz az, amit a legtöbb vallás boncolgat, ráadásul nem kerültünk szembe a tudománnyal sem.

    "OK. Istennek látta őket az ősember, ez nem meglepő mivel még a villámot is istennek tulajdoníthatta. Ma már tudjuk hogy ez nem volt meglapozott, tudatlanságra vezethető vissza, tehát ma már a tudás birtokában lehet ejteni ezeket a hiedelmeket és babonákat, istent."
    Mint írtam a hinduk esetében nem az adott tárgy/személy, az amit a vallásuk alapjának tekintenek, hanem a vallásos hozzáállásalapján tudsz bármit a vallás részévé tenni. Ha megjelenit vamilyen ismeretlen erő/személy azt adott egyén elkezdheti imádni, bármi legyen ia az.
    Másrészt nyugaton az ilyen fajta hozzááállásnak spiritualizmusnak egyre kevesebb támogatottsága van, lásd saját példád. A befolyásolásnak azonban sokkal több lehetősége is megnyílt ezzel együtt, politikai hatalommal, élményekkel, érzelmekkel, pénzzel, valaminek a birtoklásával, stb való visszaélés/csábítás. Ha tehát most jönnek idegen lények nem kell a vallás köntösébe bújniuk, hiszen a szubjektumunkat ezer más módon ellenőrzésük alá vonhatják.