• defiant9
    #626
    "Remélem, hogy ez egy olyan természetes szám, amire igaz, hogy X>0. ;)"
    Hogyne, mivel folyamatosan 'up'-oljuk így meglepődnél milyen sokan is vannak...

    "azért remélem nem tartod ezt a jövőben kívánatosan elérendő célként"
    Ahogy írtam, ritkán van szükség ilyen szintű elemzésre. Azonban ha megkérdezik hogy istennek tartozunk-e hálával a vacsorához szelt kenyérért vagy a fotoszintézis volt képes létrehozni a szénhidrát molekulákat, akkor tudjuk hogy az tudomány fog korrekt választ adni.

    "Melyik nem bizonyította időtállóságát?"
    Lándzsát is tovább használtunk mint vadászrepülőt, ettől még idejétmúlt, az akkori kor színvonalát képviseli. A vallás többek közt egy hiánypótló termék volt amivel be lehetett tömni a kíváncsi emberi természet által felvetett rengeteg kérdést. Ma erre már nincs szükség, a tudomány több választ tud adni mint ahány kérdést meg tudunk fogalmazni, azzal együtt hogy vannak kérdések amikre továbbra sem tud válaszolni.

    "Széchenyi díjas és a vatikáni Nagy Szent Gergely Rendet megkapó Roska Tamásnak vajon milyen vak hite lehetett"
    Itt elsősorban a nyáj nagyobb részét kitevő populációra gondoltam, lakhely, életkor, iskolázottság, stb. alapján statisztikai többség. Aki úgy gondolja hogy egy nem alátámasztott állítás biztosan igaz és nem kérdőjelezi meg, az nálam abszolválja vakhívő jelzőt, attól függetlenül hogy másodállásban tud esetleg a tudományos módszertan szerint is tevékenykedni. Az emberi agy képes erre kettőségre(nem szélsőséges tudathasadásos állapotra célzok), ebbe a feketén-fehéren kategorizálás hibába már többször beleléptél.

    "Szerintem ezt gondold át! Ha valóban a vallásnak van olyan területe, amely közös a tudománnyal az csak úgy lehet, hogy ezen tartományban elfogadja a vallás is a tudomány módszereit."
    Szerintem meg legalább az odaírt példákkal próbára tehetted volna az állításodat. Az ember létrejöttére pl. mindkét rendszernek van elmélete (mutáció alapú evolúció, vs. tudatos isteni teremtés). Van két válaszod ahol egyik oldal sem fogadja el a másikét. Az internet és pl. konkrétan ez a fórum is egy olyan hely ahol ütköznek ezen elméletek.

    "van vajon az elképzelhető, feltételezhető képességeknek határa?"
    Igen van, ez kapcsolódik az entrópiához, az szab korlátot a 'hatalmának', ezért nem is lehetnének 'superman'-ek vagy isteni lények.

    "hogy nem gyanúsítjuk elsunnyogással"
    Nem gyanúsítgatok. Csak közlöm a tényt hogy hiába teszek fel bizonyos kérdéseket (pl. mit tesz isten), nem kapok rá választ. Ezt a kérdés elöli elsunnyogásnak minősítem, 600+ után már nem is vártalak vissza. Annyival azért megtisztellek hogy hármótok közül te vagy a legkorrektebb, de a minta alapján ez sajnos nem akkora dicséret...

    "egyrészt se te, se az én álláspontomat teljesmértékben alátámasztó tudományos kísérlet nem született"
    Dehogynem, miden idegsejt és szinapszis annak megfelelően működik ahogy az tudományos alapon le lett írva, kísérletileg igazolva lett.
    Plusz a fizika törvényei sem engedik meg hogy az ismert kölcsönhatásokon túl bármi befolyásolja a működést. Amit te állítasz arról valóban nincs sem konzisztens elmélet sem kísérlet. Az hogy az agy egészének működése annyira komplex hogy jelenleg még mesterségesen ez a szint nem reprodukálható az nem bizonyítja hogy mégis kell lennie valamilyen felsőbbrendű isteni kapcsolatnak, ugyanígy az sem bizonyíték hogy mesterséges napot sem tudunk létrehozni.
    Én nem vívok keresztes háborút, olyan tényeket, logikai összefüggéseket vázolok amelyek nem összegeztethetőek pl. a te állításaiddal. A King's college színvonalú folyamat végén el kellene ismerned hogy valóban, egy megalapozatlan inkoherens elmélet mellet érveltél. Persze ez nem fog bekövetkezni.

    "amellyel a tudomány természetesen sokáig ellenáll, amíg tudományos kutatás nem kerül mögé"
    Ez megint a már bejárt nézzük meg a tudomány határterületeit, majd az ott tapasztaltakat általánosítsuk az egész tudományra. Ez súlyos aránytalanság tévesztés. Te alapvető megmaradási törvényeket cáfolnál azzal amit állítasz, gyak. a természettudomány alapjait rugdosnád ki, azonban ezek szilárdak. Ahogy már mondtam, amint elfogadod hogy isten nem tesz semmit akkor helyreáll a rend, erkölcsi tanmeséket lehet írogatni évszázadokon át.

    "a natgeo, a spektrum, a history tele van UFO-s"
    Nem gondolom hogy tele lenne, de tény hogy vannak elég gyenge műsorok. Emiatt is fontos hogy már gyerekkorban ne azzal tömjük a gyerek fejét amiben leírtakra egy fikarci bizonyíték sincs, bár ez is egy sok tényezős képlet, általános elsőben engem is beírattak rendszeres hittanra de emléxem hogy egyből tudtam hogy kama az egész, pap is látta rajtam, a pingpong-ozás viszont jó volt. Nemtom min múlik, biztos okos gyerek voltam már akkor is:)