• defiant9
    #622
    "Höhöhö, az ki is, úgy értem rajtunk kívül?"
    Bárki aki megnyitja ezt a topicot.

    "Addig gondolom adtál egy nyaklevest a párodnak, amikor azzal kezdte a reggelt, hogy elkezdett nemtudományosan "
    Szerintem ez se nem analógia, se nem vicces annyira hogy megérte ebbe tolni az erőforrásaid, ahelyett hogy a pendingelő érdemi kérdésekre válaszoltál volna.
    "kizárólag a tudomány által validált ismereteket fogadja el."
    Pedig ez az optimális állapot. A tudomány alkalmas a hétköznapi dolgok teljes körű leírására, erre persze ritkán van szükség ilyen szintű igényességgel. Ami a tudomány szerint nem valid ahhoz viszont erős feltételes mód kell hogy társuljon.

    "Te vagy az aki más hitét akarja, annak jelentősében negligálni, elpusztítani."
    Be kellene fejezni a hit terjesztését. Ahogy a topic elején valaki rámutatott a biblia és az ehhez kapcsolódó hitrendszer nem képes önmagát újból kitermelni, ellentétben a tudománnyal ami egy apokalipszis után pixelpontosan létrejönne újra. Ez egy nagyon erős érv volt arra hogy mi az ami csak egy szubjektív kitaláció és mi az ami a valóság, nem is kapott rá semmi érdemi reakciót a szektától.

    "Többször felhívtam a figyelmet arra, hogy a hit, vallás, felekezet, egyház, illetve az előbbieket kihasználó politikusok az 4 különböző dolog"
    Én pedig elmondtam hogy mivel a prédikátornak és a politikus szónoklatának ugyanaz az alanya így ha a vallás létrehozza egy tekintély megkérdőjelezhetetlen elfogadásán alapuló rendszert akkor Orbán Viktor erre alapozva fel tud építeni egy autokráciát. Vakhit helyett kritikusan gondolkodó szubjektumok kellenek, mivel ők nem lesznek (ilyen könnyen) megvezethetőek.

    "A tudomány és a vallás nem ugyanaz a műfaj, emiatt nincs is közöttükk semmiféle versenyhelyzet, "
    Van a két halmaznak közös része amikben lévő tételekre(pl. evolúció, özönvíz, stb) más-más válasz kapsz a két oldalról. Tehát a válaszok versengenek egymással. A versenyhelyzet feloldása egyszerű lenne, a vallásnak be kell ismernie hogy isten nem tesz semmit, ki kell vonulnia azon területekről amit a tudomány leír(a történelmi trend végig egy ilyen nagy kihátrálás képét mutatja). Ehhez persze nem füllik a hívők foga mert ezzel elvesztenék a kapaszkodójuk legitimitását, nem lehetne mennyországot ígérni vagy isteni segítségért fohászkodni, mivel a tudományos leírás nem engedi meg ezek létezését. Ahogy már többször le lett írva, attól hogy sokan elhisznek valamit attól ez még nem válik valóssá.

    "egy nálunk sokkal fejlettebb létforma számunkra ugye isteni jellemzőkkel bírhat."
    A hívők számára igen, a tudomány embere számára nem. A tudós nem feltételez természetfeletti hatást, elkezd kutatni minden jelenséget amire nem tud kielégítő magyarázatot adni.

    "Megengedi akár azt a szélsőséges álláspontot is, amely szerint nem létezik egyetlen nálunk fejlett civilizáció sem a Galaxisban"
    Szerintem az a legvalószínűbb hogy a kellően fejlett civilizációk átköltöznek a cyber térbe, de ez itt nem igazán releváns.
    Amire itt utaltam az hogy feltételeztek egy kapcsolatot/hatást az emberi agy és isten között. Az agy egy biokémiai gépezet, akármilyen kis részekre bontjuk csak azt látjuk hogy az ismert fizikai működésem felül nincs SEMMI. Ha ezt állítod hogy van akkor ezt bizonyítani kellene, de legalábbis egy működőképes elméletet felállítani arról hogy mi lenne is a hatásmechanizmus amivel tudod egy gép működését befolyásolni.
    Ez persze nem megy, csak a vágyálom hogy legyen valami 'több'. Analógia erre mint isten arca a Marson. Az emberi elme működéséből kifolyólag olyan dolgot is odavizionál ami nincs ott, a gond akkor kezdődik hogy a hívő ettől nem is tágít hanem bizonyosságnak veszi, míg a tudós felismeri hogy volt x% esély arra hogy a jelenség létrejöjjön, nem misztifikálja túl azt.