• defiant9
    #602
    "Nincs kedvem belemenni abba, hogy ki mit mondott,"
    Mondjuk úgy nincs kedved szembesülni a valótlan rágalmaiddal.

    "Ha az istemben való hit embereken keresztül való hatását vizsgálod"
    Én azt vizsgáltam hogy a te állításod konzisztens-e. (Nem az) Ez a kérdésekre adott válaszodból ki is derült volna számodra is. De az akadémikus pajtásod mintájára inkább az elsunnyogást irányba léptél ismét.

    "Azért a Jancsi és Juliska, meg a Piroska sztori is elég hardcore szerintem"
    Ami mesekönyvben van az deklaráltan mese, nem pedig valósnak beállított történet(bár ez részben a mesélő kompetenciája). A Jancsi és Juliskában a gonosz boszorkány kerül a kemencébe(nincs kirészeltezve az égés folyamata), a farkas pedig bekapja a mamát(nincs vér), egyik sem feldolgozhatatlan sokk. Ez viszont sokkal képszerűbb: "csecsemőik földhöz veretnek, és terhes asszonyaik ketté vágatnak". Ez utóbbi érezhetően nem gyermekeknek íródott. De ez a szál

    "Tuttommal még embert nem klónoztak."
    Egyrészt nem írtam hogy hivatalosan klónoztak, de a képesség létezik. A kérdés az volt hogy lenne-e tudata az így kreált lénynek. Másrészt épp te mondtad hogy nem szükséges ember a tudathoz, a csimpánznak is lehet. Ebben a vitában te hoztad be a tudat fogalmát, én teljesen elvagyok azzal a modellel amiben a neurális hálózat működik és a belső 'szoftver' kialakít objektumokat és ezek között műveleteket épít fel. Tehát ne tőlem várd hogy megmagyarázzam hogy te pontosan mit értesz tudat alatt. Számomra ebben a szóban nincs semmi misztikum, egy komplex intelligencia működési szintjét jelzi, a primitív ösztönös ellenpólusa. Ahogy a dinamikus tervkészítés vs. statikus drótozás is.

    "Vagy az agyterületek nem tudnak megfelelő kapcsolatot teremteni az agytól elkülönült tudat bizonyos funkcióival."
    Agyunk anyagból és energiából áll, nincs olyan kölcsönhatás amiben részt veszt de ne lehetne kimutatható. Tehát ameddig nem írod le hogy mi ez a hatásmechanizmus addig elvi szinten is képtelenséget állítasz. Egyébként jól látszik a tudományos és a vallásos megközelítés ebben. A tudomány látja hogy nagyon komplex a működés amit meg kell magyarázni, rengeteg AI kutató elme centiről centire halad a megoldások felé. A vallásos nem igazán erőlteti meg magát, kitolta az egészet az elérhetetlenbe, ezzel el is vetette a megismerés lehetőségét, nem fájdul meg a feje a gondolkodástól, esetleg egy kicsi bölcsészkedés még belefér.

    "amíg nem tudunk tudatot reprodukálni"
    Ha a tudatot emberhez kötöd akkor a klónozással lehet tudatot gyártani, Ha megelégszel egy butább mesterséges szinttel is, akkor a Google AI produkál neked ilyet.