defiant9#583
"Azért nem nagyon válaszoltam, mert egyszerűen nincs kedvem ugyan azt X-edszer leírní"
Nem is ugyanazt kellene leírni, hanem érdemben válaszolni a kényes kérdésekre és nem elsunnyogni előlük.
"Én erre a sugárhaajtást javaslom,"
Nem, te egy olyan megoldást javasolsz ami elvi szinten sem létezik, csak egy kitaláció, egy vágyálom. Ez a probléma.
"kavantimfizikai jelenségeket. Akkor hogy is van ez?"
Úgy van hogy a kvantum jelenségek léteznek, de csak bizonyos peremfeltételek mellett. Te össze akarsz két dolgot kötni egy olyan útvonalon ami csak egy extrém kis valószínűséggel létezhet extrém rövid ideig, az is csak azért mert a kvantummechanika gyak. minden random dolgonak ad egy icipici esélyt.
"Nem a biblia a legjobb módszer, hanem bármilyen vallásos világkép."
A biblia _egy_ vallásos világkép alapja, tehát része _egy_ bármilyen módszernek, tehát ez is a legjobb módszer. Nem látok mást mint kihátrálást a kiinduló pozícióba. Mindenesetre ezt az állításod semmivel nem tudod alátámasztani, csak kijelented. Én pedig azt mondom hogy a mesekönyv alkalmasabb a feladatra, mivel nem kell szembemenni a tényszerű tudományos eredményekkel. Nem kell valósnak hazudni azt ami nem az.
"Melyik képből emelhető ki több érték akár a legkisebb tettünk igazolására"
Kérdésre kérdésre válasz=eredeti kérdés elsunnyogása. Mi az hogy érték, mit jelent itt az hogy igazolás? Minden tettre van magyarázat, az evolúció létrehozott egy rakat élőlényt a legprimitívebbtől a legkomplexebbik akik ösztönös/tudatos skálán sokféle tevékenységeket hajtanak végre.
"Aha én meg ezerszer leírtam, hogy egyetértek, de véleményem szerint a vallásos világkép emészthetőbb"
Csakhogy kitalációra,hazugságra épít és inkoherens/önellentmondásos szemben a tudományos szemlélettel. Ha a te váleményed szerint ez jobb akkor ezt csak úgy tudom értelmezni hogy olyan szubjektív súlyozással rendelkezel ami eltér a standard-től Ezzel nem tudok vitatkozni, ahogy az ízlésről sem.
"hogy az az alepvetpően jó, ha a szegényebb családból jövő társával megosztja a tízóraiját"
Mi alapján állítod hogy ez jó? Az élelem megosztása egy idegennel(nem genetikai rokon) evolúciós szempontból zsákutca, nem is ilyen a természetünk, ezért nincs/bukott meg a kommunizmus. A kooperáció kapcsán azonban felismerhetjük hogy bizonyos helyzetekben mégis az a nyerő stratégia hogy csapatban tevékenykedünk mert a végén így járunk jobban. Egyébként kuruc.info-s tetsuo barátodat szerintem nyugodtan meggyőzheted hogy az ételünk és a fejünk feletti tető migránsokkal, zsidókkal, stb. való megosztása a jó és üdvözítő út, ő már egy megvilágosodott lélek, ez könnyen fog menni...
"itt is elhangzott a lövészárkokban nincsenek ateisták"
Bizonyítékod van vagy csak üres állítás? A jog is egyértelműen semmisnek tekinti azt a vallomást amit úgy teszel hogy fegyvert tartanak a fejedhez, ugyanígy irreleváns az amit az ember extrém életveszélyes nyomás alatt mond, nem történik más mint belekapaszkodunk az utolsó szalmaszálba is legyen az bármilyen vékonyka is. Ez a logikus pszichológiai magyarázat, nem pedig az hogy az utolsó másodpercben megjelenik isten és megtérít mindenkit. Elve melyik isten a sok közül...
"a Bibliát nem szó szerint értelmezem"
Gondolom ami problémás azt így kényelmesen kihagyod belőle, =cherry picking stratégia. Ezzel persze nehéz vitatkozni mert bármit hozok fel mondhatod hogy az éppen nem értelmes, de egyébként frankó az egész. Biblia akkor kuka. Marad az alapkérdés: a te hited szerint tesz-e valamit isten a jelen univerzumban? Ha igen akkor mit? (az hogy elolvassák az emberek a bibliát és hisznek az nem isteni cselekedet.)
"Aha, ne csinálj már úgy mintha komolyan akarnál erre választ! Simán ignorálod azt a minden normális ember által ismert tapasztalati tényt, hogy van öntudatunk, különböző tudatállapotaink, az öntudat kontinuitása agysérüléseknél is megmarad,"
Pedig komolyan akarnám a választ, ugyanis ezzel tudnád prezentálni hogy valóban létezik az idegsejtek szinapszisain túli entitás. Ha létezik akkor mutass rá hogy itt nem létezik ott pedig létezik, ilyen egyszerű.
"Egész pontosan az ember mindíg ugyan annyi tudással rendelkezik a környezetéről"
WTF? Egyetlen emberi egyed is folyamatosan tanul az élete során, egyre több tudással rendelkezik. A tudás forrása pedig egyre szofisztikáltabb, a korabéli ember csak vízcseppet látott, de én ezen felül tudom hogy vannak molekulák, atomok, szubatomi részecskék, és köztük olyan erők amiket ő elképzelni sem tudott. Hogyan is lehetne egyenlőség jelet tenni a kettő közé?