• defiant9
    "a természet és a magasabbrendű erők között"
    Tehát a gravitáció mozgatja a tömeget, a gravitációt meg isten. Azonban ha megnézzük az ismert erőket akkor mindnek megtaláljuk a forrását, ami lehet egy szimpla elektron, nincs szükség egy magasabb rendű entitásra, a rendszer önmagát működteti. Ahogy már mondtam, a kezdeti időpillanat ahol van keresnivalója a vallásnak, ami azután történt abban nem látható semmilyen természetfeletti hatás, "a gép forog az alkotó pihen".

"hogy már a bitcoin farmok már tudatosak lennének, gondolom"
    Rosszul gondolod, mivel azok kapacitása nem öntanuló neurális hálózatba van szervezve. Ha boncolgatjuk az agyat nem látunk más mint a neuronok működése a többi neurontól függ, nincs semmi extra input.

"Itt egy link az anyagaikról"
    Ennyit nem nézek át. Amit első keresésre találtam az hogy a tudatos megfigyelés által válik valóssá a kvantum szuperpozíció állapota, ez a klasszikus Schrödinger macska gondolatkísérlet. Én semmi bizonyítékát nem látom hogy tudatos megfigyelő kelljen ahhoz hogy felvegyen egy határozott állapotot az objektum, egy műszer is ugyanúgy képes mérni és ezzel összeomlasztani szuperpozíciót, nincs kapcsolat az emberi megfigyelő és a kvantum állapot közt, nem lehet, mer az annyi paradoxont generálna ami nem fér el a padláson.

"Rossznyelvek szerint a pszichológia is tudomány"
    Igen, egyrészt megpróbálja leírni az emberi gondolkodás/viselkedés szabályait, ennek használatával pl. egy börtön pszichológus 'jó útra' tud téríteni egy gyilkost aki így visszaintegrálódhat a társadalomba, azonban szerintem erre a vallás is képes, lehet hogy még hatékonyabb is egyes embereknél. Ezt az erkölcsi tanítást én a pszichológus alternatívájának tartom, nyilván csak egy szintig mert bizonyos eseteknél nincs reális esély a sikerre akár egy kemény gyógyszeres pszichiátriai kezeléssel sem.