• defiant9
    #43
    A neutroniumban én sem látom a rációt, az összenyomott tiszta neutronok superfluid-ként viselkednek (0K felett legalábbis), de ha felfelé haladunk egy neutron csillagban akkor sem az van hogy előjön valami új kölcsönhatás ami kötésbe rendezi a neutronokat, a héj leginkább atommagokból fog állni a kisebb nyomás miatt, középen ahol legnagyobb a nyomás pedig már a neutron is quarkokra bomlik, elvileg legalábbis, még tovább növelve a nyomást pedig jön ugye a teljes összeomlás szingularitásba. Ettől persze még a héj is meg a neutronium anyag is nagyon ellenálló bármiféle külső erővel szemben, csak hát jelentős gravitáció nélkül nem akar egyben maradni.

    Van olyan új design is ami szerint nem lenne lift alja rögzítve, így olcsóbb helyen is felépíthető, meg gazdag lakók is finanszíroznák a mozgó toronyházat ami függő-súlyként helyettesítené a horgonyt.
    Visszatérve a kábelanyaghoz, valóban a gyémánt nanoszálak elvileg már bírják a terhelést.
    A gyártástechnológián csiszolni kell mert az hogy labor méretben megvan valami nem jelenti hogy 10 kilométeres nagyságrendben is megy. Egy ilyen projekt ma anyagilag veszteséges lenne, még a fancy toronylakásokkal is. Szvsz. lesz űrlift, de nem a közeljövőben, még nem tartunk ott.