• defiant9
    #32
    "Egyetlen tervezesi hiba, baleset, emberi mulasztas vagy szandekos tamadas eleg ahhoz, hogy az egesz program mehessen a levesbe"
    Ez nagyon sok dologgal van így. A kritikus elem egyértelműen a kábel. Ez nem egy komplex dolog hanem egy passzív elem, a fizika törvényei/állandói segítségével kiszámolható hogy bírni fogja a terhelést vagy nem. Gyártási hiba kiszűrése pedig a minőségellenőrzés feladata, nem kérdéses hogy minden legyártott mm-ét át kell vizslatni.
    "emberi mulasztas"
    Pl? Mi a legvalószínűbb lehetséges mulasztás egy ilyen rendszerben. Az emberi tényező hibái amik a legkönnyebben kivehetők a képletből, nukleáris fegyverek sem sülnek el emberi hibákból már jópár évtizede.

    "szandekos tamadas"
    Az űrközpontok területére ma sem hinném hogy szabad a bejárás főleg nem úgy hogy rakétavető van a válladon, a személyzet is át van világítva és ők sem vihetnek be bombát. Egy reguláris hadsereg támadása kizárható, a reguláris hadsereg egyébként is hatalmas károkat tudna okozni (ld. 2. világháború), de valszeg a végén elvesztené a háborút a támadó, és ki kellene fizetnie a teljes kárt, mindezt úgy hogy semmi haszna a lift elpusztításából. Maradnak a terroristák, legvalószínűbb hogy egy nagy viharmentes csendes óceáni szigeten lenne a horgony, amerikai vagy francia, szerintem reálisan meg lehet védeni, terroristáknak nincs olyan felszerelésük amivel megtámadhatnák. A megépítés költséghez képest a védelem szerintem éppen hogy nem sok, redundánsá tenni viszont nem lehet, aki egy kábelt el tud nyisszantani az kettőt is el tudna.
    Egy terroristának számára egyébként sokkal nagyobb dicsőség lenne egy atomerőművet felrobbantania és rengeteg hitetlent a halálba küldeni, de ez sem kivitelezhető reálisan, pedig az évtizedekre okozott anyagi kár is hatalmas lenne.