• Tetsuo
    #326
    Nem a gépekről, hanem az infrastruktúráról, a meglévő piacokról és a szakemberekről van szó.
    Ezenfelül, ha a tolvajlás helyett versenyeztetve lettek volna a külföldi cégek, akkor cseh színvonalon lehetnénk.
    Még ráadásul lettek volna kedvezőbb hitelek és egyéb lehetőségek. Többek között Antall Józsefnek felajánlotta az ukrán vezetés Kárpátalját, ami a felzárkóztatás miatt gazdaságilag eleinte negatív lett volna, de a nemzeti hozadéka bőven megérte volna amellett, hogy kutya kötelességünk elfogadni minden ilyen ajánlatot.
    Pl. a magyar gyárak értéke 1990-ben messze meghaladta a cseh, pláne a szlovén gyárak értékét. Akkoriban úgy emlékszem 10 millió élő disznót neveltek az országban, főként háznál (tényleg az állatokra gondolok ;-) ), ma kevesebb, mint egymilliót, ennek nagyobb része nem háznál van már, hanem telepen, nagyüzemben. A marha és juh tartása hasonló mértékben változott. Masszív importra szorulunk hús és haláruból - bár, ez utóbbit alig esszük, pedig könnyedén önellátóak lehetnénk.
    A magyar parasztságot a kommunizmus törte meg, a "demokrata" berendezkedés alatt pedig egyszerűen megszűnt.
    Ma vidéken élni, onnan indulni hátrányt jelent és rettegést egy bizonyos kisebbség fosztogató, öreget kínzó hordái miatt.
    A kistelepülések ingatlanárai a béka segge alatt, a fiatalok, aki csak teheti menekül a megyeszékhelyre, de inkább Sopron-Győr-Budapest "Arany Háromszögben" keresi a boldogulást.
    Nyugat-Európában jelenleg a vidéki ingatlanok jóval magasabb fajlagos árral rendelkeznek, mint a városiak és ott evidencia, hogy a "countryside", a "campagne" a béke és jómódúság szinonimája a bolond, nyüzsgő városi léttel szemben, sőt már Lengyelországban is megvan ez a nézet, csak nálunk és a környező országokban nincs. Pedig lehetne, ha tudatosan felépítették volna a vidék gazdasági és társadalmi rendszerét, a leépítés helyett.
    Magyarországon a talaj humuszréteg-vastagsága általánosan kiemelkedő az egész világot tekintve, csak néhány országban nagyobb, pl. Ukrajnában. A Kárpát-medence klímája pedig elsőrangú sok-sok tápláléknövény természtéséhez... Európa éléskamrája lehetnénk, aminek értékét "bio" vagy "organic" minőséggel és afelett szavatolnánk.
    Erre azután sok mindent lehetne építeni. Mezőgazdasági rendszerek, gépek, járművek, korszerű élelmiszergyártás, ami különbözne a jelenlegi tömegszeméttől, (exkluzív) vidéki turizmus stb.
    Kívülről ezt is próbálták volna szétverni valószínűleg, de a hazai összetartás révén felvehettük volna a kesztyűt.
    Igen, ez a mi lett volna, ha... a lényeg, hogy kivülről és belülről tudatosan szé[email protected]ák az országot és a nemzetet, amiről beszélni is alig lehet.