• TokraFan
    #304
    "Konkrétan már az előrelépés lenne, ha a magyar állam nem adna semmilyen adókedvezményt külföldi cégeknek, viszont a magyar cégeket előnyben részesítené"

    Ezzel vállalkozóként is vannak fenntartásaim. A magyar vállalkozók egy részének igazából érdeke, hogy multik minél nagyobb szmban érkezzenek az országba, mert azt sokan elfelejtik -jellemzően a világ életükben alkalmazottként dolgozók-, hogy egy idetelepült gyár nem csak közvetlenül a munkahelyteremtés miatt előny, hanem ezzel párhuzamosan rengeteg kapcsolódó vállalkozás sikerét lendíti fel. Kezdve onnan, hogy sok esetben magyar tervezőirodákat bíznak meg a tervezéssel, magyar vállalkozók építik a gyárat, az építéshez és berendezéshez zömében magyar gyártótól, de legalább is magyar kereskedőtől származó anyagokat, termékeket vásárolnak. Az elkészült gyár működéséhez szükséges akármiket -ezek lehetnek alkatrészek, alapanyagok, bármi-, sokszor magyar cégektől, beszállítóktól veszik, akik így szintén profitálnak, tehát újabb munkásokat vesznek fel és több az adóbevétel is. A környéken jobb lesz a fizetőképes kereslet, erre kisboltok, kiskereskedők építhetnek, csak meg kell nézni hogyan fest egy modern ipari park környéki települlés kisvállalkozói hálózata és hogyan fest egy elmaradott régióban!
    Az én cégem is abból él, hogy nagyobb külföldi cégeknek dolgozunk be. Ha nem lennének itt, már regéen tönkrementem volna, mert magyar megrendelő alig van, ráadásul ha van, azzal 95%-ban jön a magyar mentalitás is, tehát "minden tegnapra kell, lehetőleg ingyen, és még én örüljek, hogy kiszálgálhatom a nagyságos seggét.

    Az meg jól hangzik, hogy mit kellett volna tenni, csak azt felejted el, hogy az ország el volt/van adósodva, és az elméleteket felülírják a gazdasági lehetőségek. Minden ország enged be multikat, mert több előnye van mint hátránya. Az más kérdés, hogy ki mennyire okosan csinálja, mennyire húz ebből hasznot. Lehet ezt úgy is csinálni, hogy az arcukba vigyorgunk, kihasználjuk az előnyeiket, ellessük a technológiákat és felkészítjük rá a fiataljainkat, hogy 15-20év múlva valódi lökést adhasson az országnak és az egész nemzet profitáljon belőle, meg lehet a tipikus hőzöngő, nagyarcú gőgös magyar módit is követni, elzavarni mindenkit akiből hasznunk lehet és a nagy nemzeti mellveregetős önérzeteskedés közben lemaradni és éhen halni. Az országvagyon privatizációjának menetével én sem értettem egyet, nem lett volna szabad pl. stratégiai ágazatokba ilyen szinten beengedni a külföldi cégeket, de összességében szükséges a volt bevonni a külföldi tőkét mert az országnak sem fejlett ipara, se fejlett mezőgazdasága, se fejlett kommunikációs rendszere, se eladható terméke nem volt.
    Szép szavakból, csodás elméletekből meg nem képződik fejlett technológia, ahhoz pénz és szaktudás kell!

    Magyarország kis ország, számottevő természeti kincs nélkül. Ehhez kellett volna igazodni, és a fejlett, modern oktatásba fektetni, hogy technológiában és minden egyéb téren felzárkózhassunk a nyugathoz. Ehelyett ma is a birkaképzés és középkori nosztalgiázás zajlik, az iskolákba beerőszakolt hittannal, mindennapos ugrabugrával és egy teljesen elavult oktatási rendszerrel, ami a fiatalokból agyatlan zombikat képez.