kvp#10
""mostani szennyezesi szint mellett kb. 100 ev mulva a Fold legkore"
Az évszám miért számít? Ha ugyanaz a szennyezési szint akkor ugyanazon levegőből kell a növényeknek kinyerni a CO2-t.
Spec. a CO2 növény szempontjából nem szennyezés hanem kaja."
A szennyezettseg kumulativ. Ha tobb CO2 megy a legkorbe mint amennyit ki tud vonni belole a nyovenyzet, akkor az CO2 szint szepen lassan noni fog. Ez egy ideig jo a novenyeknek, viszont van az az alacsony O2 szint aminel az ejszaka soran, amikor a novenyek is joreszt csak oxigent vesznek fel, mar keves ahhoz, hogy reggelig kibirjak. Igy joreszt kihal a novenyzet, tehat nem is tud termeszetes uton lecsokkeni a CO2 szint. Mondjuk addigra a zart legkor nelkuli varosok kivetelevel mar nem sok allat (es ember) lesz a bolygon. Viszont a dologban az a kellemetlen, hogy a szenhidrogen alapu technologiak meg kisebb O2 szint mellett is mukodnek, tehat tovabbra is egethetjuk oket, meg tobb CO2-t eloallitva. Ha az emberek amugy is zart kornyezetben vannak es amugy is kihalt a foldi bioszfera nagyresze, akkor meg minek allnanak at mas, CO2 semleges megoldasokra. Most a legrosszabb esetet irtam le, viszont ehhez igazabol nem kell tennunk semmit es ez viszonylag jol megy az emberisegnek.
A jelenlegi szennyezettsegi szint mellett, meg ha azonnal megszunne is az emberi CO2 szint noveles az ipar, az energiatermeles es a kozlekedes reszerol (a mezogazdasagot direkt kihagytam), akkor is valoszinuleg egy CO2 semleges energiaforrasra alapozott legkor helyreallito technologiara lesz majd szukseg, hogy a legkort stabilizaljuk az elovileg megtartasa erdekeben. Persze tudom, hogy miert erdekelne barkit is a Fold bioszferaja, ha eleg gazdag ahhoz, hogy sajat legkorrel rendelkezo epuletben vagy varosban lakjon? Sajnos a nagytokesek jelentos reszet egyaltalan nem erdekli, hogy mi lesz 100 ev mulva, hiszen a leszarmazottaiknak ugyis lesz penzuk arra, hogy eletben maradjanak akar egy teljesen halott bioszferaju bolyogon is. (vagy elmennek a Marsra, mert oda nem tud utannuk menni a sok fuldoklo szegeny ember, azaz a Fold lakossaganak 99.99%-a)