• defiant9
    #176
    "Az újszülött csak onnantól fél a tűztől miután megégette vele magát."
    Igen vannak olyan vágyaink és félelmeink amit tanulunk, ezt le is írtam, de ez nem cáfolja azt hogy vannak amik a genetikai kódunkból jönnek.

    "egyén attól fél, hogy a piramis alján lévő szükségleteit nem fogja tudni kielégíteni, mert nem lesz rá pénze"
    Értem én hogy mindenképp bele akarod venni a pénzt a képletbe, de akárhogy csűröd csavarod akkor sem tudod a szükséglet elé pozicionálni. Valami olyat kellene kihoznod hogy vágyom a pénzre amitől éhes leszek és veszek rajta kaját. Ez esetben igaz lenne a te ok-okozati elképzelésed csakhogy ez nyilvánvalóan nem így van.

    "Én alkalmazott alatt elsősorban nem a vezető beosztásban lévő alkalmazottakat értettem,"
    Már amikor postoltam a kommentet tudtam hogy kb. ez lesz a válasz. Ettől még persze az alap állításod hamis, csak egy utólagos kivétel ággal elveszed az élét. Már ekkor tudtam hogy nyugodtan belemehetnék a 'no és akkor hol van pontosan a határ, mi van amikor a menedzser beosztott lesz?' ágba, de előre látható hogy ezeket sem fogod tudni egzakt módon meghatározni. A végeredmény az lenne hogy vannak emberek akik értik a piacok működését és vannak akik nem, ez a munkakörüktől független de statisztikai korreláció lehet, persze ezt jellemedből fakadóan nem ismernéd el. Az egy trivialitás hogy valaki felismeri hogy a bevétel és a kiadás szummája nem lehet tartósan mínuszban, te valahol ennek a trivialitásnak a felismerése miatt pozicionáltad magad az alkalmazottak fölé.
    Egyébként ebből a 'könyvelői' tudáselemből egyáltalán nem lehet megélni, azonban ha olyan szinten látod az emberek szükségleteit és vágyait amilyenen más nem, akkor erre alapozva létre tudsz olyan terméket amire óriási kereslet lesz. Ld. Steve Jobs, Elon Musk, de lehet egy sima alkalmazott is akinek ez a feladata.

    " Lassan pedig kezdem megunni az önismétlést."
    Valóban, makacsul nem ismered el hogy az alaptézised téves, alapvetően nem az anyagi haszonszerzés/pénz mozgatja a világot hanem az emberi vágyak. Az emberi vágyak következménye pedig olyan tetteket is képesek indukálni mint a Holdra szállás vagy a Mars bázis.
    Hiábavaló próbálkozás minden elé valami profitábilis gazdasági célt beszuszakolni, nem fog menni.
    Ennyi, nem látsz elég mélyre hogy meglásd az ok-okazat relációt és erőlteted hogy márpedig a jól számszerűsíthető felszín ami fontos.

    Nem személyeskedés a célom, pusztán tárgyilagosan szeretném megközelíteni a dolgokat.
    Lehet hogy a begyepesedett megélhetési vállalkozói gondolkodásmódod miatt nem tudsz kitörni abból a skatulyából amibe a sok bevétel-kiadás, veszek-eladok reláció hajkurászása juttatott. :)