• bundasjezus
    #173
    "Mókás amint igazolni próbálod az igazolhatatlant. A piramis alján a nagyon ősi ösztönös szinten létező vágyak és a hozzákapcsoló érzések jelennek meg. Félni valamitől, vágyni valamire már egy újszülött is képes, noha fogalma sincs a pénzről, a genetikai kódjában kapta meg ezt a képességet, és hordozza egész életén át, tanul is hozzá."

    Az újszülött csak onnantól fél a tűztől miután megégette vele magát. Előtte nem. Amiről én írtam az előző hozzászólásomban, az az volt, hogy az egyén attól fél, hogy a piramis alján lévő szükségleteit nem fogja tudni kielégíteni, mert nem lesz rá pénze. Erre értettem amit írtam. Se többet, se kevesebbet ne gondolj bele.

    "Tehát van a szükséglet. Kell a kaja. Ez a mozgatórugó. Ha nincs szükséglet pénz sem kell a kielégítéséhez. Pénz önmagában nem jó semmire nem is kell senkinek (kivéve ugye azok akinek a pénz birtoklás a vágya)."

    Kb. 100 hozzászólással ezelőtt leírtam, hogy a pénz eszköz és nem cél. A szükségleteink kielégítéséhez szükségünk van a pénzre. Ez van.

    "Annyira triviálisan hibás állítás hogy rendkívül nagy számú cáfolata van. Mondjuk vegyünk egy nagy céget(sok-sok részvényese a tulajdonos), kell neki egy új CEO, hát felvesz egyet aki a cég alkalmazottja lesz, havi fizetést kap meg bónuszt év végén, aki szintén alkalmaz egy rakat szakértőt, mindannyiuk piaci ismereti messze meghaladják átlag Kovács János EV képességeit."

    Mivel én láttam már belülről nagy multit, ezért veszem a bátorságot, hogy leírjam a tapasztalataimat. Alapszabály a multinál, hogy az ember csak és kizárólag a szűk feladatkörével foglalkozzon, nem kell gondolkodni, okoskodni. Ott vannak a jól bejáratott céges standardok, azokat kell alkalmazni a feladatok megoldásában. Egy műszakvezető tisztában van a műszak problémáival, feladataival, a beosztottjait írányítja. De a művezető nem képes egy osztály vezetésére, arra ott az osztályvezető. Az osztályvezető szintén a saját hatáskörében kiválóan el tud boldogulni, de a részleg vezetésére már nem képes. Azt a feladatot a részlegvezető látja el. A részlegvezető feladata a gyár részlegének irányítása, de a teljes gyár irányítását nem tudja elvégezni. A leányvállalat gyárának igazgatója irányítja a gyárat, de ő meg az anyavállalatot nem tudná irányítani.
    Természetesen van felfelé átjárás a pozíciók között, de ennek a feltétele a több éves tapasztalat, rutin megszerzése és utána is komoly felkészülést igényel a magasabb pozíció átvétele. Nem egyik pillanatról a másikra megy.
    Szóval a CEO akit te példának hoztál, az a menedzser. Szakmája az irányítás, ezért nem jó példa. Kovács János EV pedig egy személyben cégtulajdonos, CEO, szakértő és még dolgozni is kénytelen. A felelősség is egy személyben az övé, míg az általad említett nagy cégnél húsz szűrőn megy át egy döntési folyamat és ötvenszer megrágják, negyvenen aláírják, harminc hatás- és környezettanulmányt végeznek egy döntés előtt.

    De nem ez a lényeg. Én alkalmazott alatt elsősorban nem a vezető beosztásban lévő alkalmazottakat értettem, hanem azokat, akik végrehajtanak. Ahogy a fenti példában is leírtam, a vezető beosztásokhoz is kell bizonyos fokú vállalkozói szemlélet, de nem ugyanaz a két helyzet.