• defiant9
  #170
  "Tehát a gazdaságom megvédése érdekében fejlesztem a hadiparomat"
  Alapvetően félsz valamitől, egy háborúban sok dolgot el lehet veszíteni, nem pedig az a célod hogy nagyobb anyagi haszonra tegyél szert. Pont. Innentől ennek az alap mozgatórugónak a tovaterjedő hatását elemezheted akárhány szinten keresztül, de hiba ezen szinteket mozgatórugónak tekinteni, ezek csak kapják az energiát egy alapvetőbb emberi motivációból.

  " Abban a hozzászólásban is leírtam, hogy ne vegye senki személyeskedésnek"
  Egész pontosan azt írtad le hogy nem célod a személyeskedés. Amikor viszont kijelented hogy "Egy alkalmazott sosem lesz tisztában azzal...", akkor személyeskedsz, ad hominem érvelési hibát követsz el.
  Ez független attól hogy ki volt a közvetlen címzettje, valójában te minden alkalmazottat leminősítettél a kijelentéseddel.

  "Én azt állítottam, hogy sok esetben igenis az anyagi motivációink határozzák meg a cselekedeteinket."
  Nem egészen ezt állítottad, te a pénzszerűsíthető gazdasági sikeresség-et állítottad be minden alapjának. A probléma az amit már napokkal ezelőtt leírtam, hogy egy egyszerűsített felszín szemléléséből vonsz le mélyebb következtetést, ez ugyan gyakran működik, de itt hibát ad.
  A "sok esetben" azonban kellően tág megfogalmazás ahhoz hogy akár meg is álljon.

  "Szóval nem értem, hogy miért kell mindenáron kisarkítani a mondandómat."
  Sarkos volt az önmagában is, mindenre rá akartad húzni a gazdasági motivációt legyen az CERN, űrverseny, hidegháború. Szerencsére az önfeláldozásra már nem. Respect:)