• bundasjezus
  #168
  "No és mi van ha abban az órában legyőz az a kis katonai erő, onnantól cseszheted a gazdasági fölényedet. A megsemmisüléstől való félelem egy igen komoly motivációs erő. Nem gyárat építesz hanem atom-tengeralattjáró noha az előbbinek van gazdasági haszna az utóbbinak pedig nincs."

  Tehát a gazdaságom megvédése érdekében fejlesztem a hadiparomat. Ezzel munkát adok a polgáraimnak. Sőt a szövetségeseimnek is eladom a kifejlesztett fegyvereimet. Tehát fejlődik a gazdaságom. Az atom tengeralattjáró nem a fán terem, hanem gyárakban készül. Tehát gyárat kell építeni hozzá. A gyárakban munkások, mérnökök dolgoznak. Az atom tengeralattjárómmal megvédem az országomat és ez még mindig olcsóbb, mintha porrá rombolnának és a nulláról kellene építkeznem. Ha azonban az ellenségem a gazdaságomat roppantja meg (eladósodok, a piacaim megszűnnek stb.) akkor cseszhetem az atomtengeralattjárómat, mert vagy enni fognak az emberek, vagy tengeralattjárót építeni. A kettő együtt nem fog menni. Ez olyan, mint a történelmi háborúkban, amikor egy város ostrománál egyszerűbb volt elvágni a várost az erőforrásaitól és kivárni hogy megadják magukat, mint fegyverrel támadni és katonákat veszíteni.

  "Bagoly mondja... Kérem akkor mellőzd az én vállalkozó vagyok te meg alkalmazott megnyilvánulásokat"
  1. Nem szégyen sem vállalozónak, sem alkalmazottnak lenni. Nem ítélkeztem senki felett, nem mondtam ezzel kapcsolatban erkölcsi kijelentést.
  2. Az a hozzászólásom nem neked szólt.
  3. Abban a hozzászólásban is leírtam, mielőtt még támadás érne a leírtak miatt, hogy ne vegye senki személyeskedésnek, pusztán tárgyilagosan írtam le a dolgokat. Ezek szerint ezt nem sikerült megérteni.

  "Én nem láttam olyan érvet ami azt bizonyítaná hogy az emberi érzelmek és vágyak közül az anyagi haszon lenne az ami mozgatja a világot."
  Én azt állítottam, hogy sok esetben igenis az anyagi motivációink határozzák meg a cselekedeteinket. Nem kizárólagosan, de nagyon sok esetben igen. És nem azért, mert mindenki egy pénzmániás szemétláda, hanem azért, mert a boltban egyelőre kizárólag pénzért adnak kenyeret. Az emberek egy része kényszerpályán mozog az anyagi lehetőségeit tekintve, így a döntéseiben fontos szerepet játszik az anyagi haszon megléte. Az emberek másik része pedig a megszerzett vagyonát fenn akarja tartani, be akarja fektetni, növelni akarja, ezért fontos szempont a döntéseiknél az anyagi érdek.

  "Ez a szint persze már ritka, az anyagi haszon fölé helyezett saját biztonságon túl a srác képes volt a közösség biztonságát is a sajtjta fölé helyezni. És persze ha nagyon akarod megláthatod a pénzt is a történetben, de valójában ez egy utólagos komponens."
  Nem akarom meglátni a pénzt a történetben, mivel nem játszik szerepet benne. Az történt, hogy a srác a saját egója és érdekei fölé emelte a közösség érdekeit. Ez egy nagyon becsülendő és dicséretes cselekedet volt. Ha ez a viselkedés lenne az alap minden ember életében, akkor egy nagyon boldog és egészséges társadalomban élnénk. Sajnos azonban ez nem alap, hanem kivétel.

  Szóval nem értem, hogy miért kell mindenáron kisarkítani a mondandómat. Levegőt sem azért veszünk, mert fizetnek érte, de én ezt nem is állítottam soha.