• bundasjezus
  #164
  "reális forgatókönyv az hogy egy jelentősen kisebb gazdaság anyagháborúba bocsátkozzon egy nagyobbal és a végén ő kerüljön ki győztesen akkor ezen a vonalon is gondok vannak..."

  Szóval szerinted akkoriban ez evidencia volt, hogy az SZU jelentősen kisebb gazdaság volt az USA-nál. Mert, ha ez evidencia lett volna, akkor nem lett volna hidegháború. Ha az SZU gazdasági fölénybe került volna az USA-val szemben, akkor egypólusúvá vált volna a világ, az addigi kétpólusú helyett. Egy ország/állam függetlenségét, erejét mindig a gazdasági ereje határoza meg. A katonai erő ideig-óráig nyújt fölényt, mivel rendkívül viszi a pénzt.

  "De ha vállalkozó létedre is úgy gondolod hogy reális forgatókönyv az hogy egy jelentősen kisebb gazdaság anyagháborúba bocsátkozzon egy nagyobbal és a végén ő kerüljön ki győztesen akkor ezen a vonalon is gondok vannak..."

  A személyeskedésre továbbra sem vagyok kíváncsi.

  "Egyébként szerintem tisztában vagy vele hogy nem ez történt csak nem akarod beismerni hogy nem a gazdasági érdek ami ilyen volumenű vállalkozásokat életre tud hívni."

  Hoztam érveket. Nem állítom, hogy igazam van, de igyekeztem érvekkel alátámasztani a mondandómat. Hajlandó vagyok átérékelni a véleményemet, ha meg tudsz győzni az igazadról.

  Ma már a nagyhatalmak között gazdasági háború folyik, tényleges katonai háború helyett. A hidegháború ennek az első felvonása volt. Az SZU szétesésével pedig új lehetőségek jelentek meg, újra fel lehetett osztani a világ piacait és zöld utat kaphatott a globalizáció. A torta mérete véges, már csak egymás kárára tudják növelni vagy csökkenteni a tortaszeletek nagyságát. Csak legvégső esetben nyúlnak fegyverhez. Amikor pedig fegyverhez kell nyúlni, akkor mindig virágzik a fegyverkereskedelem és szép összeg folyik be az államkasszákba. A háborús övezet stabilizálása után pedig a győztes ország segíti a hatalomba az érdekeit kiszolgáló helyi politikai elitet.