• t_robert
    #12
    Amúgy a holdradiszálláskor az Apolló űrhajónak és a kompnak egy erősen módosított IBM 360/140-es számítógép volt. Nem is nézett ki igazán számítógépnek még monitora vagy kijelzője se volt ami értelemben. hanem gombok és tekerentyűk voltak rajta. egy halom lámpa társaságában. tárcsákon kellett beállítani, hogy mit számol az ember és milyen programot futtatta az előre betároltakból. majd pár gombnyomás után lefutott a program és megvolt az eredmény például egy pályaszámítás adat.(bár párhuzamosan a földi központban is számoltak). minden esetre marhára nem számítógépnek nézett ki a holdra szállás űrhajón levő számítógépe.
    Mint ahogy az űrsiklók számítógépei(3 volt) teljesítménye nagyjából megfelelt egy AMD 386-40-es proci teljesítményének. Bár az nem intel és AMD procik voltak hanem valami más. 3 főszámítógép számolta ugyaz azt a feladatot és akkor fogadták el jónak az eredményt, ha a 3 számítógépből legalább kettő ugyanazt az eredményt hozta ki. Később persze átépítették a számítógépeket is az évek folyamán de az eredeti modellek jó sokáig AMD 386-40-res proci teljesítménnyel működtek évekig. Ennyi is elég volt, hogy számításokat végezzen és részlegesen félautomata irányítással leszálljon az űrsikló.
    Mint ahogy a repülőgépek informatikai rendszerében se a legújabb és legfrissebb informatikai hátteret találjuk. Még akkor se, ha tegnap gyártották a gépet. egyszerűen szempont a bizonyított megbízhatóság. Egyszerűen nem fogunk mondjuk intel core i9-es procit találni egy repülő vezérlésében de még egy AMD ryzen procit sem. Egy repülő robot pilótáját tökéletesen elirányítja egy 486-os vagy sima Pentium szintű számítástechnikai háttér. Ahhoz, hogy mondjuk rávezessen tökéletesen egy gépet a leszálló pálya irány jelei alapján a leszállásra nincsen szükség csúcs hardverre. Ha lesz valaha Ryzen vagy Intel core i7-9 proci ilyen helyeken azt úgy 5 év múlva talán. Bár az Intel alaposan bizonyított a 10 éves hibával a hardverben. :) Ha jól tudom mostanában a műholdakba leginkább a korai intel atom proci szintű hardver kerül beépítésre a maguk fél-egy vatt körüli fogyasztásukkal.


    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2018.02.12. 13:41:36