• kvp
    #17
    "Mitől lesz rendesebb valami? Szerintem technológiailag a konzumer drónok között a DJI a vezető, nem tudom melyik másik drón tudja, mondjuk az active track-et."

    Pl. nincs benne semmilyen mesterseges (jogi) tiltas es jobban hozzaferheto a vezerlese, tovabba akar sajat szoftverrel is ellathato. Kb. mint iphone es android. Az utobbi jobban barkacsolhato sajat celra.

    A GSM-es dronok jelentos reszeben nincs GPS, mert olcso par ezer forintos kinai modem van bennuk. Ennek hatalmas elonye, hogy a jarmuvek olcsoak es keves folosleges teher van rajtuk. Hatranya, hogy position hold-ot nem fog tudni, csak egyensulyozni tud a giroszkopok alapjan, de a szel siman elsodorja. Active track-et pedig akkor tud ha az atkuldott kamerajel alapjan az operator oldali vezerloszoftver azt tudja. Letezik persze GPS vevot is tartalmazo dron, de azok nagyobbak dragabbak es sokkal erosebb fedelzeti szamitogep van bennuk. Raadasul varosban hazak kozott vagy epuletben mondjuk a GPS az nem sokat er.

    Az egyik kinai szeriabol (nevet nem irok) letezik gsm, wifi, bluetooth es meg valamiert analog radios valtozat is. Kis meretuek de HD kameraval vannak szerelve, raadasul zsebben elfernek es meretukhoz kepest egesz nagy a teherbirasuk is. (esz az nincs rajtuk, a stabilizalason es a mozgasi parancsok kezelesen kivul csak kommunikalni tudnak, jobb esetben meg aksi statuszt tud kuldeni) GPS hijan jelvesztes eseten megall ahol elvesztette a jelet, merules eseten pedig fuggolegesen leereszkedik. (a korabbi valtozat az utolso parancsot kovetve mozgott tovabb amig neki nem ment valaminek)

    Ezekbol a vezerlesekbol mar kaphato rendes modellrepulos valtozat is, ahol merevszarnyu gepre kerul fel a GSM-es vezerles es onnantol amig van jel, addig oda megy az ember ahova akar. (itt mar foleg a magassaggal van gond, egy ido utan elfogy a terero, de ha a repulogepek alatt maradunk akkor stabil)

    ps: Ha esetleg valaki nem teljesen legalis helyen hasznalja, akkor semmikeppen ne a sajat nevere vett SIM kartyaval repuljon, mert ha nem is kapjak el a dront, a cellainformaciok alapjan bemerheto hogy kinek a SIM-je volt benne.