• llax
    #6
    A Falcon 9 elég jelentősen különbözik az STS rendszertől, nem csak méretében és bonyolultságában. A Spacex nem nagyon kevés, de nagyon drága eszközt építtett hosszútávú használatra, hanem egy relatíve olcsó eszközt, aminél nem szükségszerű, hanem (jelenleg) csak lehetőség az újbóli felhasználás.

    Az eddig visszahozott fokozatokkal (nem az összessel) egyszeri újrahasznosítást terveznek, így javában épülnek az új fokozatok, a jövőre bemutatkozó Block 5 változattól számolnak a többszöri és sokkal gyorsabb újrahasznosítással. Ez lehetővé tesz egy olyan evolúciót, amire az STS rendszernél nem/alig volt lehetőség. Lehetővé tett olyan, fokozat elvesztésével, majd annak nagy kockázatával járó kísérleteket, amire az STS esetén egyáltalán nem volt lehetőség. Most sem dőlne össze a világ ha nem jönne össze egy visszatérés, sőt, ez akár tervezetten is előfordul (idén 3x is, amikor a hasznos teher tömege nagyobb, mint ami a "reusable" konfigurációval indulhatna).

    Az már csak ráadás, hogy az első fokozatok visszahozatala hosszú távon a rakéta megbízhatóságát is jelentősen javíthatja, mivel ismertté válhathatnak és javíthatók azok a gyengeségei, amik telemetriából nem derülnének ki, de random katasztrófához vetethetnek. Ugyanakkor olcsóbbá is teheti az indításokat, mert pontosan ismert az alkatrészek elhasználódása (nem csak tesztpadról) a felesleges túlbiztosítások is elkerülhetők.
    Utoljára szerkesztette: llax, 2017.12.21. 23:29:13