• kvp
    #9
    Az algoritmusok eseten egyszeruen a tanitashoz hasznalt mintak jelentik a gondot. Ha csak feher arcokra van betanitva, akkor csak azokat ismeri fel. Ha ellenben csak fekete arcokra tanitanak, akkor csak azokat ismerne fel. Az algoritmusok megtanithatoak tobbfele mintara is.

    A legtobb ontanulo algoritmusnal az szamit, hogy milyen adathalomra engedjuk ra es ezt ki valasztja ki. Ez lehet ember altal valogatott minta, ahol az ember tud reszrehajlo lenni, de lehet az internetrol szarmazo is, ahol a muveltsegi es anyagi szint szerint felulreprezentalt emberek velemenye kerul tulsulyba. Viszont lehet tisztan tanitott, ontanulo is, ahol az eloiteleteket maga az algoritmus fogja felepiteni, meghozza a rendelkezesre allo (remelhetoleg helyes) adatok alapjan. Tehat ha sok az afroamerikai bunozo, akkor az afroamerikaiakat bunozonek fogja tartani. Ha eleg okos akkor azt is meg tudja mondani, hogy ennek kulturalis es anyagi okai vannak. Utobbi viszont nem jellemzo a sima ontanulo algoritmusokra, egyszeruen csak a kozvetlen statisztikakat nezik, az okokat nem.

    A fekete arcos hiba egyebkent mar 16 eve is elojott egy konferencian, ahol a gorog egyetemi eloado vallotta be, hogy hibaztak az algoritmus tanitasanal es a feher mintak miatt meg az azsiaiakat sem ismeri fel a rendszeruk. De legalabb tartott egy eloadast arrol, hogy mit szurtak el es mit lehet tenni a hiba kijavitasa erdekeben.

    Az emberi evolucionak egyebkent semmi koze a kodok viselkedesehez (meg az evoluciosan tanitottak eseten sem), a programok csak egyszeru statisztikai adatokat latnak es azok alapjan altalanositanak.

    ps: Egyebkent van egy olyan genetikai kod, hogy a hozzank hasonloakat tamogassuk, de a tolunk elterokkel probaljunk part alkotni. Ezt egeszitette ki a genetikai minta mellett/helyett a kulturalis identitas szerinti szures, ahol mar csak az azonos/azonos parositas a nyero. Ez utobbi egyebkent valamivel erosebb is lett az evek soran a sima genetikai alapu viselkdesnel, mivel hasznosabbnak bizonyult aznos kulturabol valasztani hasonlobb genkeszletu part, mint ellenseges kulturabol eltero, de meg szaporodasra kepes genkeszletu part.