• NEXUS6
  #29
  Azért nem mondanám, hogy egyetlen számmal az emberek, vagy emberek csoportja jellemezhető. Viszont azt maximálisan tudománytalannak tartom, amikor azért próbálnak bizonyos tudományos igényességgel végzett felmérést, vagy ezek alapján született tényszerű kijelentést negligálni, mert az valakinek politikailag kényelmetlen.

  Az IQ tesztek több fajta képességre mennek rá, és valójában arra születtek, hogy sorozás során viszonylag könnyen elbírálhassák hogy XY alkalmas lesz közkatonának, vagy nem. Szerintem ebből induljunk ki.

  A standard IQ tesztek soxszínűsége, viszont nyilvánvalóan csapdát rejt magában. A kérdésekre soxor vagy több jó válasz létezik, vagy kultúra függőa "helyes" válasz, sőt esetenként bármelyik válasz lehet jó, ha valami logika, mérlegelés van mögötte. Az értékelésnél azonban pipa, vagy mínusz jel kerül a válaszok mögé. Nekem pl. más fajta feladatokhoz képest elég gyenge a matematikai készségem, viszont anélkül, hogy valós logikát végiggondolnék soxor a statisztikai átlag felett tudok jó választ kiválasztani tippeléssel egy sorozatban, más sorozatban ugyan ez a módszer mondjuk nem megy. A stratégia általában működik, mert így több időm marad olyan feladatokra, amelyekben viszont jobb vagyok. (Ezt amúgy pszichológusok is ajánlják a teszt kitöltésekor) Akkor most mennyi is az IQ-m?

  Valamelyik szakember a tudományos viták után azt mondta, hogy az IQ végül is az, ami az IQ teszt eredménye során kijön. És pont.

  Ha az a kérdés, hogy a fekete népesség ugyan olyan szinten alkalmas egy nyugati civilizációban valamely szervezet részévé válni és feladatokat elvégezni, mint egy fehér, akkor a válasz IQ teszt nélkül is nyilvánvalóan NEM.

  Én az IQ tesztet nem misztifikálnám túlságosan.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.12.12. 20:51:19