• Astrojan
    #175
    Kösz a kérdést, igen, a fotont a graviton páros hajtja, ami örökmozgó. A gravitáció két ellentétes irányú gravitonsugárzás nyomóerejének a különbsége, eredője. Ezt látod a Földön is, a testedet egy nagyobb erő tolja lefelé, mint ami (a Földön keresztüljött) felfelé tolja. Az erő olyan horribilis, hogy el sem lehet képzelni, olyan mintha 20 milliárd Naptömeg ülne rajta.

    De a két erő különbsége csekély, a testedre számítva kb 70 kp. A Föld árnyékolása tehát csekély, nagyon kicsi. Különben a neutrínókat is hasonlóan így képzelik, azok is átsuhannak a Föld tömegén, de a gravitonok elnyelődése sokkal kisebb.

    A szembehaladó gravitonok nem oltják ki egymást, hanem csak a nyomóerejük összegeződik vektorosan, nem állnak meg.

    A gravitáció a fotonra is hatással van, ugyanúgy mint egy kilőtt ágyúgolyóra. Lőjj el egy ágyúgolyót a Nap mellett. Látni fogod, hogy a pálya a Nap felé hajlik. Lőjj el egy protont a Nap mellett. A pálya a Nap felé hajlik

    Lőjj el egy fotont a Nap mellett. Láthatod, hogy a pálya a Nap felé hajlik.

    Lövöldözd a fotont úgy, hogy 1 - 1 fokkal mindig beljebb, a Nap felé irányítsd a fotont. Látni fogod, hogy a pálya a Nap felé hajlik.

    89 foknál is ezt látod, a hajlás szépen átmegy sebesség növekedésbe. 90 foknál (amikor éppen a Nap középpontja felé lősz) akkor a hajlás teljes egészében sebességnövekedésre váltott.

    Ezt a sebességnövekedést különben földi körülmények között is ki lehet mérni és nem is kell hozzá nagy távolság, akár 20 méteres zuhanás után is mérhető a foton sebességnövekedése, a Mossbauer effektus nagyon érzékeny.

    Nos eljutottunk a fekete lyuk eseményhorizontja közelébe a fotonnal, aminek a sebessége folyton nő amint közelíti a fekete lyukat. A fotont tehát egyfajta graviton szél gyorsítja ami befelé fúj. Minél közelebb vagy a lyukhoz annál erősebben. A szél azt jelenti, hogy befelé több graviton megy mint ami a lyukban lévő objektum felől kifelé jön.

    Az eseményhorizonton pontosan c sebességűnek felel meg a gravitonszél, ezért ott a befelé tartó foton sebessége = 2c.

    De mi van egy kifelé tartó fotonnal? Azt meg szintén éppen c sebességű gravitonszél fújja befelé. Így a kifelé tartó foton egyhelyben áll, hozzánk soha nem érkezik meg, ezért nem látjuk.

    Nem tolja vissza az eseményhorizontra! Mert el sem tudja azt hagyni. Soha.

    Ha egy foton az eseményhorizonton kívül indul kifelé, akkor az majd szép lassan kimászik a gödörből és lassan lassan c sebességre gyorsul amint a szembeszél csökken.

    Az eseményhorizonton belül már akármerre indulhat foton, soha nem tud kimászni. Amelyik befelé indul az drasztikusan gyorsul amíg el nem éri a belül ücsörgő neutroncsillag felszínét.

    Tehát a válasz: a gravitonszél fújja befelé a fotont, protont, ágyúgolyót, mindent.